ÅSIKT

Regeringens misslyckade kamp mot brottsligheten

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Samma dag som två tonårspojkar dömts för att ha sparkat en försvarslös man sönder och samman stod statsministern i riksdagens talarstol.

Fredrik Reinfeldt talade om det våld som skapar mänskligt lidande och ingen ska ifrågasätta hans intentioner. Kampen mot brottslighet har alltid varit en moderat paradgren.

Just därför är det så obegripligt att regeringen misslyckats med att bekämpa kriminaliteten.

Fredrik Reinfeldt berättade för riksdagen om den största satsningen på rättsväsendet i modern tid. Under hans tid har vi fått 2 500 fler poliser, skärpta straff och skydd av brottsoffer. Ändå får politiken inget fäste.

I somras visade Rikspolisstyrelsens interna redovisningar att andelen uppklarade fall, det vill säga då en person kan bindas till brottet, ligger på 17 procent.

Det är den lägsta siffran på åtta år.

Alla dessa moderata satsningar och ändå gör polisen ett sämre arbete.

Fredrik Reinfeldt aviserade att regeringen kommer att satsa ytterligare en och en halv miljard på rättsväsendet. "Något måste de ju göra", som socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Morgan Johansson kommenterade efter Reinfeldts tal.

Frågan är bara vad pengarna räcker till.

Brotten har ändrat karaktär och de som förr körde polisbil måste nu också utreda komplicerade internetbedrägerier. Polisutbildningen måste stärkas och vidareutbildningen skärpas. Många poliser klagar också på att de dränks i pappersarbete. Administrationen håller på att rasa samman, datasystemen fungerar inte.

2015 kommer landets 21 polismyndigheter att slås ihop till en myndighet. Målet är effektivitet, men sannolikt kommer regeringens extrapengar snabbt slukas av den stora omstruktureringen.

Risken är att vi får vänta flera år på ordning och reda i den verksamhet som ska stå för just - ordning och reda.