ÅSIKT

Beatrice Ask måste agera mot näthatet

Varför tar det så lång tid för Beatrice Ask?
LEDARE

Unga tjejer och vuxna kvinnor uppmanas att sköta sig på nätet.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inte lägga upp vilka bilder som helst, inte skriva vad som helst. Absolut ingenting om sex för då kan de bli utpekade som slampor.

Efter senaste tidens många avslöjanden om näthat mot kvinnor kommer de välmenande råden från myndigheter, media och organisationer. Ansvaret läggs på kvinnorna. De får som så många gånger förr - skylla sig själva.

Var går egentligen gränsen för vad kvinnor får göra på nätet? Får de lägga ut en bikinibild från semestern? Hur ska en ung tjej veta var gränsen går när alla andra är så privata på Facebook? Det blir så lätt fel och då svarar samhället unisont.

Så får man inte göra.

Nej, Amanda Todd skulle aldrig ha visat brösten på nätet. 

Men inte kunde hon ana att det skulle leda till en sådan iskall mobbning att hon till slut inte stod ut. Amanda tog livet av sig men hennes öde lever kvar på Youtube. Miljoner människor har sett hennes film och den svenska bloggaren Hanna Gustafsson tycker att vi ska läsa kommentarerna under filmen.

Slampa, hora ... Hon kunde ha sagt nej. Det var hennes eget fel.

En 15-årig kanadensisk flicka begått självmord och världen kommenterar hennes död med kränkningar.

I Sverige har var sjätte fjärdeklassare mobbats på nätet. Ärekränkningarna har ökat även bland vuxna trots att det är de som borde föregå med gott exempel. Självklart ska vuxna sköta sig och ha koll på vad barnen gör. Kränkningar på nätet ska alltid polisanmälas.

Men samhället tar inte anmälningarna på allvar. Bara något fåtal ärenden går vidare till åtal. Datainspektionen har skrivit till justitieminister Beatrice Ask och föreslagit att nätmobbare ska kunna bötfällas. Inspektionens förslag ligger kvar på departementet och möjligtvis kan det ingå i en framtida översyn av näthatet.

Vad är det som håller Beatrice Ask tillbaka? Nätet är bara en ny arena för samma gamla brottslighet. Lagstiftningen behöver ses över och anpassas till modern tid. Förmodligen måste de företag som är aktiva på nätet tvingas att ta ett större ansvar. De måste arbeta förebyggande och när så krävs faktiskt stänga ner konton.

Det måste bli lättare att plocka bort inlägg från nätet. På Facebook och Twitter måste man öppna sig, svara i telefon och hjälpa de kunder som drabbats. Det är möjligt att vi behöver en näto - en nätombudsman som hjälper de som drabbats på internet. Ingen ska lägga skulden på dem.

Nu är det regeringen som måste ta sitt ansvar.