ÅSIKT

Bostadsbristen är fullständigt akut

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I storstadsområdena är bostadsbristen fullständigt brinnande akut. Många människor saknar faktiskt någonstans att ställa sin säng.

Ändå pratar regeringen så lite om bostadsfrågan. Rätten till tak över huvudet har blivit en fråga om investeringar, miljonlån och för de som inte har råd - andrahandsuthyrning.

Som om det ens skulle finnas särskilt många lägenheter att andrahandshyra när det inte byggs några nya hus.

Men nu rör det sig lite i bostadsfrågan. I dag har Socialdemokraterna presenterat ett bostadspolitiskt program och förhoppningsvis sätter det fart på debatten.

Den stora ungdomsgenerationen som föddes i slutet av 80-talet och början 90-talet behöver hyreslägenheter. 217 000 unga mellan 20-25 år bor fortfarande kvar i föräldrahemmet. Det är ont om lägenheter och de som finns är för dyra. De ungdomar som väljer att studera har svårt att få studentlägenheter. Många studenter väljer numera studieort efter var de kan få tag på en bostad.

Regeringens lösning på ungdomarnas behov har varit ägarlägenheter. Att folk skulle köpa lägenheter för att sedan hyra ut dem till unga bostadslösa. Men hittills har det inte bildats många ägarlägenheter, sannolikt därför att ägarna inte kunnat ta hur mycket som helst i hyra.

Det går inte att skapa en marknad kring alla mänskliga behov.

Ungdomar behöver ett förstaboende innan de blivit medelålders. Socialdemokraternas förslår att plan- och bygglagen effektiviseras och att byggreglerna blir enklare och mer flexibla. Och visst måste det gå att modernisera handläggningen utan att husen faller samman.

Det är möjligt att bostadsdebatten blir så dyster därför att den hela tiden handlar om brist och kris. En gång stod egnahemsrörelsen för glädjen att flytta till ett eget hus. En egnahemsrörelse för 2000-talet finns med i S-förslaget och tanken är oemotståndlig.

Idén går ut på att familjer kan hyra en villa eller ett radhus för att så småningom kunna köpa sitt hus. Det är när bostaden blir en möjlighet vi får fart på debatten. Det är först då vi orkar prata om hur vi vill att våra samhällen ska byggas för framtiden.

ARTIKELN HANDLAR OM