ÅSIKT

Mot ledarskifte i Moderaterna

Foto: Björn Lindahl
Per Schlingmann hoppade i går av som Moderaternas chefsstrateg.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När Schlingmann lämnar Moderaterna blir det pressmeddelande.

Det skulle aldrig hänt i något annat parti. Få känner väl ens till vad Socialdemokraternas eller Folk­partiets strateger heter. Men Per Schlingmann, honom känner folk igen. Han har skapat rubriker.

Han var hjärnan bakom de nya Moderaterna. Han vann två val och byggde sedan upp den borgerliga regeringens propagandaapparat.

I det politiska svängen är han populär långt utanför de egna partileden. Per Schlingmann är helt enkelt en vänlig person och som sådan har han bidragit till bilden av Moderaterna som ett mänskligt parti. Att han nu slutar märks redan på partiledaren.

I helgen hade Moderaterna sin framtidsdag och det var en dyster Fredrik Reinfeldt som spelade ner partiets ­möjligheter att vinna ytterligare ett val.

– Att partier vinner en tredje gång tror jag inte ens går att dokumentera.

Fredrik Reinfeldt ville säkert sporra partimedlemmarna att arbeta hårdare. Men det glada tilltalet var borta. Det var länge sedan Fredrik Reinfeldt stod på Moderatstämman och jämförde sig med Tage Erlander som regerade i 23 år.

I stället kan man ana en nedväxling. På Moderaternas hemsida har man inte lagt ut Fredrik Reinfeldts tal från framtidsdagen. I stället publicerar partiet ett nedskrivet samtal mellan Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Överst ligger en bild med Fredrik Reinfeldt i förgrunden, men plötsligt växlar bilden och Anders Borg tonar fram.

Kronprinsen är redan utsedd. Per Schlingmann är på väg bort och Fredrik Reinfeldt kan snart dra sig till­baka.

ARTIKELN HANDLAR OM