ÅSIKT

Miljöministern har hästsvans

Finansminister Anders Borg har tagit över klimatpolitiken.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Han har ring i örat och hans miljöengagemang utövas oftast med vapen i hand. Det råder ingen tvekan om vem som bestämmer över den svenska miljöpolitiken.

I dag skriver Lena Ek visserligen en klimatartikel i Svenska Dagbladet. Hon är fortfarande miljöminister, men i artikeln kan hon bara redogöra för Centerpartiets förväntningar på klimatförhandlingarna i Doha.

Hon saknar uppenbarligen mandat för att skriva i regeringens namn.

Om några dagar åker hon till klimatmötet i Quatars huvudstad Doha. Där kommer hon att leda delegationen, men hon kommer försvagad och bakbunden. Överkörd av Anders Borg.

Det är dåliga odds i en förhandling som redan betraktas som misslyckad. Hur ska USA och Kina kunna enas när inte ens två borgerliga ministrar kan komma överens i det lilla landet Sverige?

Annat var det när regeringen Reinfeldt var ny. Sverige var ordförandeland och ansvarigt för EU på klimatmötet i Köpenhamn. Då satsade den svenska regeringen en miljard kronor om året på fattigare länders klimatomställning. Sverige visade resten av världen var skåpet skulle stå, men nu är signalen den motsatta.

Miljarden har halverats.

I debattartikeln uppmanar Lena Ek Sverige att gå samma väg som Danmark och Storbritannien för att minska koldioxidutsläppen med 30 procent till år 2020. "Sverige bör gå samma väg. För klimatets och konkurrenskraftens skull vill Centerpartiet att EU tar steget fullt ut, släpper motkraven och gör 30-procentsmålet till sitt."

Lena Ek sitter alltså i regeringen men formulerar sig som en oppositionspolitiker.

Anders Borg vill inte hjälpa utvecklingsländerna, han vill gasa på här hemma i Sverige och kränga svenska utsläppsrätter så att andra kan köra lika hårt.

För en vecka sedan kom Världsbankens rapport om en temperaturhöjning på fyra grader. Inom en livstid riskerar delar av jorden att bli obeboelig. OECD:s energiorgan IEA visar att världen satte ett nytt utsläppsrekord 2011.

Men Anders Borg struntar i framtiden och väljer att prioritera sitt personliga bokslut.

Hans inblandning i miljöpolitiken har gått så långt att till och med Miljöpartiet slutar att kritisera Lena Ek. "Anders Borg verkar sabotera alla hennes försök att göra en insats för klimatet", som Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund säger.

Och så kan man också devalvera en centerpartistisk minister. Det är synd om Lena Ek. Men de som verkligen kommer att drabbas av klimatpolitiken, det är nästa generation. Våra barn och barnbarn.