ÅSIKT

KD gillar ju inte bögar

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I lördags uppmärksammades internationella aidsdagen. Från Luleå stads­bibliotek i norr till rådhuset i Trelleborg i söder uppmärksammades en av vår tids värsta epidemier. Det bjöds på samtal, ljusmanifestationer och gudstjänster.

Miljöpartiet uppmärksammade ­dagen med att kräva en offentlig ursäkt till dem som råkade illa ut under den tid hiv var nytt i Sverige. Okunskapen och fördomarna drabbade främst män som hade sex med män, men även andra som smittades.

– Mycket snack och lite hockey, svarade regeringen genom Johan Ingerö, presschef åt Göran Hägglund (KD). Och lade till att det är typisk Miljöpartipolitik.

Det är så raljant och lågt att man häpnar.

Sen minns man, Kristdemokraterna gillar ju inte bögar. Och inte flator, transor eller någon annan som inte lever som kristdemokraterna vill heller.

Svenska folket har gråtit

En stor del av svenska folket har ­under hösten suttit och gråtit framför Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar”, som på ett både varmt och fruktansvärt sätt beskriver den tid ­Miljöpartiet talar om. Vi kan inte längre säga att vi inte vet vad som hände.

Myndigheterna utgick ibland från fördomar snarare än fakta och bidrog själva till stigmatiseringen av de ut­satta. Medier och experter, som borde ha granskat och vetat bättre, tog inte heller sitt ansvar.

En av Kristdemokraternas riksdagsledamöter, Tuve Skånberg, har tidigare sagt om homosexuella: ”De är tecken på en kultur i nedgång, i dekadens och söndervittring, som antikens Rom eller Tredje rikets orgier.”

Sprider fördomar

Partiet sprider själva de fördomar om homosexuella som var, och är, grunden för diskrimineringen. På senare år har Kristdemokraterna bland annat försökt stoppa homosexuellas rätt att gifta sig och adoptera barn.

Att kräva en ursäkt från Göran Hägglund för diskriminering av homosexuella är som att kräva en ursäkt från ­Moderaterna för att de sänkt skatten.

ARTIKELN HANDLAR OM