ÅSIKT

Regeringen idélös om våld mot kvinnor

Foto: THINKSTOCK
Fackförbundet Jusek släpper i dag en undersökning som visar att deras medlemmar som arbetar inom kronofogden känner oro för hot och våld.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En kvinnas höga skrik fick grannarna i Sundbyberg att ringa SOS Alarm. Polis och ambulans ryckte ut för att avstyra en misshandel, rapporterade TT för någon vecka sedan. Poliserna var redo att slå in dörren. I stället öppnade kvinnan för­vånat. Det var på grund av Marcus Hellners OS-silver hon hade vrålat av glädje.

Slutet var lyckligt den gången, men svensk politik har något att lära av ­hennes grannar. Det räcker inte med att konstatera hur illa det är att män slår. När ­kvinnor misshandlas i hemmet räcker det ­inte heller med att försiktigt säga ”det där borde få ett slut, någon borde göra ­något”.

Moderaterna applåderades

I torsdags tillsatte regeringen ännu en utredning. Den ska ta fram mål och en ­nationell strategi för hur mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Det är samma tonläge som när Fredrik Reinfeldt (M) ägnade sitt jultal 2011 åt mäns våld mot kvinnor. Det applåderades att Moderaterna tog tag i frågan. Hela samhället, med ­regeringen i spetsen, skulle kraftsamla lät det som. Sedan hände väldigt lite.

Jultal, utredningar och Alliansens fördömande gör inte att män slutar slå. Detta insåg några vänsterpartister. De skrev ett förslag om att misshandlade kvinnor ska få poliseskort för att hämta sina personliga saker hemma. När någon i panik flyr från mannens knytnävar så hinner hon oftast inte ta med sig ombyte eller bankkort. Hela ­justitieutskottet är nu enigt om förslaget.

Har tappat initiativet

Ingen kommer vråla av glädje över ­ännu en utredning. Hade Alliansen ­menat allvar med krafttagen mot våldet ­hade insatserna och målen redan varit klara. Nu är det i stället vänstern som står för politiken.

Linnea Swedenmark

ARTIKELN HANDLAR OM