ÅSIKT

Extremvänstern har inga svar på vår oro

Joel Bjurströmer Almgren har dömts till över sex års fängelse efter att ha knivhuggit en nazist i Kärrtorp. Själv anser han att han handlat i nödvärn.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag föll domen mot Joel Bjurströmer Almgren, organiserad i vänsterextrema Revolutionära fronten. Det var han som tog med sig en kniv till Kärrtorp och högg mot de nazister som attackerade. Han får sex och ett halvt års fängelse för försök till dråp, olaga hot, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen.

"Antifascism är självförsvar", hävdades det från personer som tycks anser att Bjurströmer Almgren inte borde straffas. Men att ta med vapen till en fredlig, antirasistisk demonstration med polistillstånd är inte självförsvar. Det är något annat.

Våldet följer ett mönster

I november i fjol slog polisen till mot 13 adresser i Stockholm och Mälardalen. Ett stort antal personer kopplade till Revolutionära fronten greps. Gripandena kopplades bland annat till en utredning om grov misshandel i centrala Stockholm och en utredning om skadegörelse, hot och misshandel i Västerås.

Enligt TT togs brandbomber, spjut och fler andra vapen i beslag.

Att extrema grupper långt ute på vänsterkanten tycks rusta upp är djupt oroande.

Enligt Säkerhetspolisens bedömningar följer det politiska våldet ett visst mönster. Mellan valen ligger ­höger- och vänsterextremister i lågintensiva krig mot varandra. Man hotar varandra, man slår varandra på käften.

Attackerar tjänstemän

Men andra drabbas också, allt fler har kommit att betraktas som fienden. Revolutionära fronten har - vid sidan av att krossa fönster och slå yxor i nazisters dörrar - gjort sig kända för att attackera statligt anställda och människor som hyr ut Folkets hus-lokaler.

Parallellt med åtalen och domarna mot vänsterextremisterna har vi också sett hur nazisterna växlar upp sin aktivitet. På senare tid har vi sett hur högerextremister gått till angrepp mot barnfamiljer, skolor och hur de oprovocerat hugger ned folk som är svarta. Den största nationalsocialistiska mobiliseringen sedan krigsslutet, enligt Expo.

Det är inte konstigt att folk är rädda.

Hämtar näring ur rädslan

Och det är ur den rädslan Revolutionära fronten säger sig hämta näring. De vill ju bara försvara oss andra antirasister, särskilt när rättssamhället misslyckas.

Och ja, Kärrtorp var ett misslyckande för polisen, precis som det nedlagda åtalet mot nazisten som misshandlade V-politikern Daniel Riazat. Demonstrationstillstånd för hitlerister på minnesdagen för Kristallnatten och Första maj är inte heller några stora stunder för svensk polis.

Men beväpnade vänstergrupper har varken svar på eller ansvar för människors rädsla eller oro.

Vi klarar oss utan våldsmän

Det handlar om politiska och polisiära prioriteringar (Varför prioriteras inte hatbrott högre? Varför tillämpas inte lagarna som finns emot hatbrott?).

Det handlar också om oss.

Den antirasistiska kampen måste vara bred, inkluderande, folklig och finnas levande i människors vardag.

Och sanningen är att den kampen klarar sig bättre utan ett självutnämnt avantgarde som inte backar för att använda våld och hot om våld som maktmedel.

Vårt bästa självförsvar mot fascism är fortfarande demokratin och ett fungerande rättsväsende.

Daniel Swedin