ÅSIKT

Svek kan bli farliga

Foto: AFP
Efter att länge ha stått passiva rensade vitrysk kravallpolis i torsdags kväll torget i Minsk på demonstranter.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På torsdagskvällen debatterade EU:s utrikesministrar hur stor unionen kan bli. Under natten rensade vitrysk kravallpolis torget i Minsk.

Två händelser som hör samman. EU måste hålla sina dörrar öppna för att stärka hoppet i Vitryssland och andra länder i vårt grannskap.

De politiska utspelen inför EU-toppmötet gick åt andra hållet.

Tysklands kansler Angela Merkel vill se ”ett privilegierat partnerskap” i stället för nya medlemmar. Nicholas Sarkozy, som kan bli Frankrikes näste president, är på en liknande linje.

Farligt för stabiliteten

De tysk-franska tongångarna är farliga för stabiliteten på Balkan. Målet om ett EU-medlemskap betyder mycket för att minska konfliktnivån. Under våren är det särskilt Kosovos och Montenegros status som står i centrum.

Att dörren står öppen är viktigt även för oppositionen i Vitryssland. De kan peka på kontakterna med väst som ett alternativ till diktaturen och slutenheten.

Längtan efter EU finns också i Ukraina. Besvikelsen sprider sig inför parlamentsvalet på söndag och kan ge den ryskvänlige Viktor Janukovitj framgångar. Den orangea revolutionens löften har varit svåra att infria samtidigt som ekonomin går trögt.

Måste ha visum

På något sätt tappade EU-ledarna intresset efter det fredliga maktskiftet i Kiev. Den västvänlige presidenten Viktor Jusjtjenko har fått stöd i ord men mindre i praktiken.

Fortfarande beslutar EU om tullar mot ukrainska produkter som kan konkurrera med till exempel fransk stålindustri. Många ukrainska medborgare måste ha visum för att få åka till länderna inom EU. Nyligen ville migrationsexperterna inom EU chockhöja viseringsavgifterna.

Det är raka motsatsen till den politik som behövs. De folkliga nätverken måste byggas ut. EU-länderna kan skapa större stipendieprogram till europeiska universitet, ge mer stöd till vänortssamarbete och folkrörelsekontakter.

Dagens partnerskap måste utvecklas och få mer pengar. Länder som Polen och Tjeckien fick EU-stöd till konkreta projekt som vattenrening. Då gick det att se vad EU betyder i praktiken.

Stödet till Ukraina är mindre och handlar ofta om att förbättra adminstrationen. Viktigt, men inte lika synligt.

Framför allt måste det finnas en möjlighet till medlemskap på sikt. Om EU sviker sina grannar kan priset bli högt. Vi har inte bara ett ansvar gentemot dem som modigt frigjort sig från kommunismens förtryck. Instabilitet vid EU:s gränser påverkar också oss.

Det finns en bred politisk enighet mellan de svenska partierna om EU-utvidgningen. Både regeringen och borgerliga politiker som moderaternas Gunilla Carlsson har utmärkta kontaktnät.

Även om det bara är ett halvår till valet borde socialdemokrater och moderater kunna vara överens om att öka Sveriges ansträngningar. Och att försöka övertyga sina syskonpartier i Europa.

ME