ÅSIKT

Tankerns ägare i piratförhandlingar

Foto: AFP DAEWOO SHIPBUILDING
Supertankern Sirius Star har kapats av pirater och ligger nu för ankar utanför Somalias kust.
LEDARE

Somalias pirater trappar upp attackerna i Adenviken. Samtidigt som ägarna till supertankern Sirius Star förhandlade med kaparna sänktes ett stort piratskepp av ett indiskt krigsfartyg.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den explosionsartade ökningen av kapningar visar att den stora internationella närvaron utanför Östafrikas kust gör liten nytta. Enligt sjöfartsbyrån IMB hålls minst 17 fartyg och över 250 besättningsmän som gisslan.

Bland de kapade fartygen finns bland annat det ukrainska fartyget MV Faina, lastat med stridsvagnar och vapen, som kapades tidigare i år.

Supertankern Sirius Star är det största fartyg som någonsin kapats av pirater. På onsdagen rapporterades de saudiska ägarna ha inlett förhandlingar med piraterna.

Summans storlek är fortfarande inte känd men tankern, tillsammans med last, uppges vara värd nästan två miljarder kronor. Den begärda lösesumman tros därför vara ett mångmiljonbelopp.

Låg risk, stora vinster

I skuggan av den vågade kapningen av jättefartyget kapades ytterligare tre mindre fartyg i området. På onsdagen släpptes dock ett Hongkongflaggat fartyg med 25 besättningsmän efter två månader i fångenskap.

Nu varnar sjöfartsbyrån IMB för den laglösa situationen i området och kräver att FN och det internationella samfundet gör mer för att stoppa piraterna.

– Utan avskräckande insatser är pirateri en verksamhet med låg risk och stora vinster. Därför kommer attackerna att fortsätta, varnar Noel Choong på IMB.

Natten till onsdagen riktades dock ett allvarligt slag mot sjörövarna när ett av de många örlogsfartygen i området, den indiska fregatten INS Tabar, förstörde ett ”moderskepp” – ett av kaparnas flytande högkvarter.

Fregatten närmade sig det misstänkta fartyget och begärde att få inspektera det. Enligt uppgift svarade piraterna med hotelser samt angrep örlogsfartyget med automatvapen och granater.

Fler krigsfartyg på väg

INS Tabar besvarade elden med sina kanoner och sänkte efter några timmars strid piratfartyget – flera av piraterna lyckades dock fly i mindre båtar.

Incidenten är inte fregattens första möte med pirater. Den senaste månaden har INS Tabar räddat två fartyg undan kapare och eskorterat 35 fartyg genom de farliga vattnen.

Också den tyska flottan har kommit i kontakt med sjörövare. En tysk fregatt uppges ha räddat två fraktskepp den senaste tiden. Kaparna jagades bort av tyska helikoptrar.

Utländska krigsfartyg kommer att bli en vanligare syn i området framöver. Flera länder, däribland Sverige, har beslutat att skicka flottstyrkor till Adenviken för att fraktfartyg säkert ska kunna använda Suezkanalen och inte tvingas ta omvägen runt Afrika.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM