ÅSIKT

En korrupt premiärminister som fotbollskung – igen?

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ibland blir man positivt överraskad. För några månader sen skrev jag en artikel där jag anklagade reseföretaget Select Travel för att stödja diktaturen i Burma.

Företagets resor till Burma presenterades som lyxiga och exotiska. Inte ett ord om att det är en av världens hårdaste diktaturer eller att regimen håller slavarbetskraft, förtrycker de

etniska minoriteterna och trycker ned den demokratiska oppositionen. Även Svenska Burmakommittén uppmanade Select Travel att stryka destinationen från sina resekataloger.

Och det gjorde Select Travel. Företagets vd och ägare Leija Graf lyssnade till argumenten och ändrade sig.

Respekt.

Tyvärr var Select Travel långt ifrån ensamma på marknaden. Enligt Svenska Burmakommittén finns det ytterligare minst fem företag som ordnar resor till Burma. På denna svarta lista finns:

Världens Resor

Läs och Res

Jambo Tours

Språk och Kultur

Winbergs Resebyrå

När reseföretag ställs mot väggen för resor till diktaturer brukar de hävda att ett land utvecklas bäst genom ett konstruktivt engagemang från omvärlden. Det stämmer i många fall, men inte i Burma. Det går inte att resa som turist i landet utan att gynna regimen. Hotellen är byggda med slavarbetskraft och inkomsterna går ofta rakt ned i regimens fickor. Som ren vinst eller som mutor. Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi, som fick Nobels fredspris 1992, har ödmjukt bett västvärldens turister att hålla sig borta.

”Solidaritet kan uppfattas på olika sätt”, skriver Jambo Tours chef Johan Rejhagen i ett brev till Svenska Burmakommittén. ”Hade inte turister släppts in i Sydafrika hade vi kanske fortfarande haft apartheid.”

Ursäkta, men jag måste ha missat någonting på världsrankingen. Alla seriösa bedömare, från FN och nedåt, anser att det var den internationella bojkotten mot Sydafrika som mer än något annat bidrog till demokratiseringen. Den lilla ström av turister som ändå tog sig dit uppfattades tvärtom som ett stöd för regimen.

Den fråga reseföretagen på svarta listan måste svara på är: Hur kan ett nordiskt reseföretag hävda att de är bättre på att avgöra vad som är bra för Burma än den demokratiska oppositionen i landet?

Tills vi fått ett rimligt svar på den frågan finns det bara en sak att göra – bojkotta de fem reseföretagen på svarta listan. Köp inte deras resor.

I veckan har det läckt ut att en annan av Burmas supportrar, Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra, vill köpa fotbollslaget Liverpool.

Det skär i hjärtat på en gammal Liverpool-fan.

Thaksin är Sydostasiens svar på Berlusconi. För tre år sedan var han en hårsmån från att åtalas för korruption av Thailands högsta domstol. Genom sitt familjeföretag, som han skrev över på hustrun när han blev premiärminister, har han skaffat de miljoner som krävdes för att bli vald. Nu vill hans företag investera i Burma, och Thaksin gör allt han kan för att vara generalerna i Rangoon till lags. Delar av den burmesiska demokratirörelsen, som har sin bas i Thailand, har fått gå under jorden för att undkomma Thaksins säkerhetstjänst.

Liverpool har varit mitt favoritlag i brittisk fotboll sedan början av 1980-talet. Numera är de alltid tippade i toppen av serien, men överraskar alla med ett ovanligt uselt spel när ligan väl kommit i gång.

Sportsliga motgångar är en sak, moraliska en helt annan.

Om Thaksin tillåts köpa laget är i alla fall mitt tålamod slut.

Jesper Bengtsson

ARTIKELN HANDLAR OM