ÅSIKT

Moderaterna använder vanlig svensk kaviar

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så har då valrörelsen inför europaparlamentet börjat på allvar. Jag konstaterar att socialdemokraterna satsar på en valstuga utanför min tunnelbanestation. Det ser nästan ut som om vi stod inför en normal valrörelse.

Och ändå inte.

– Vi vet inte vad de kommer att besluta om, sa Göran Persson om de parlamentariker som ska väljas när han i söndags deltog i tv:s partiledardebatt.

Han tyckte att vi skulle välja politiker som har hjärtat till vänster. En paroll från Lasse Engqvists, eller möjligen Janne Nygrens, tid som SSU-ordförande. Har någon hört en partiledare inleda en valrörelse på det sättet förut?

Moderaterna har skrivit sina affischer med kaviar. Inte rysk utan vanlig svensk på tub. Det ska antagligen ge den europeiska politiken en doft av svenskt frukostbord.

I partiets valmaterial ser jag europaparlamentets vice talman Charlotte Cederschiöld avbildad tillsammans med en av tullens knarkhundar. En annan moderat parlamentariker, Nyköping tidigare kommunalråd Peder Wachtmeister, syns uppsutten på traktorn i den bästa mörka kostymen. Wachtmeister är stolt ägare av Fjellskärs gård och medlem i Sveriges Jordägareförbund.

Annars finns faktiskt enstaka sakfrågor i debatten. Spriten naturligtvis, och förslaget till tjänstedirektiv. En ickefråga, om vi ska tro de borgerliga partiledarna.

I går höll riksdagens arbetsmarknadsutskott i alla fall en utfrågning i ämnet.

– Det finns redan svenska företag som inte omfattas av kollektivavtal – fler i tjänstesektorn än i tillverkningsindustrin – och det finns ingen anledning att ställa andra krav på företag utifrån, sa Sverker Rudberg från Svenskt Näringsliv i något som skulle vara ett försök att avdramatisera förslaget.

För anställda inom till exempel transport-, fastighets- eller byggsektorn som möter arbetsgivare som vägrar att teckna avtal fungerade det säkert tvärt om.

Det har gått en månad sedan riksdagen beslutade att Sverige inte inför övergångsbestämmelser för arbetskraft från de nya medlemsländerna. Andra EU-länder, som till exempel Danmark, fattade andra beslut. För de danska facken har det redan skapat problem, berättar tidningen Hotellrevyn.

De danska reglerna liknar i mycket de regeringen föreslog i Sverige, alltså krav om arbete och försörjning men ingen prövning av arbetskraftsbehovet.

Resultatet är att danska arbetsgivare nu har full kontroll över arbetskraften från öst. Eftersom uppehållstillståndet upphör om anställningen tar slut varnar det danska facket för att den invandrade arbetskraften hamnar i ett hopplöst underläge på arbetsmarknaden.

I Danmark har övergångsbestämmelserna förstärkt precis de problem som regeringen hävdade att de skulle lösa i Sverige. Tydligen insåg LO:s styrelse den saken tidigare än den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

”Den ensamme bowlaren” heter en mycket uppmärksammad bok som kom för några år sedan. Författaren, den amerikanske statsvetaren Robert D Putnam, konstaterade med hjälp av ett väldigt statistiskt material att det amerikanska föreningslivet urholkas. Lokala bowlingserier, denna så amerikanska umgängesform, hade ersatts av ett privat solospelande. Enligt Putnam är den gemenskap

demokratin bygger på hotad.

I Skutskär avslutas nu i helgen Metall-SM i bowling. Herr- och Damlag, Oldboys och Oldgirls – över 400 personer sammanlagt – gör upp om titlarna som svenska metallmästare.

Det svenska föreningslivet lever och fortsätter att skapa ett socialt kapital att bygga samhället på.

Ingvar Persson