Aftonbladet
Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Det är inte konstigt om facken blir rasande

Skolverket drog i veckan tillbaka en studie av skolornas effektivitet. Den skulle, om jag förstår det rätt, visa ifall eleverna lär sig något. Enligt den nu återkallade undersökningen är det si och så med den saken. Bara tre procent av de kommunala skolorna ansågs fullt effektiva. Så långt stämmer bilden. Den svenska skolan har det inte så lätt, och i undersökningen fanns en teori om varför.

”Studien visar att elevsammansättningen är den faktor som har störst betydelse för att förklara grundskolornas effektivitet”, skrev verket.

Det är kort sagt eleverna som förstör skolans effektivitet, i synnerhet om de kommer från arbetarklassen eller har ett annat modersmål än svenska.

Beslutet att dra tillbaka utredningen har fått kritik, men det var kanske inte så dumt att Skolverkets generaldirektör insåg att det är dags att vända på perspektivet.

     

På lördag har det gått tre veckor sedan orkanen drog fram över Sydsverige. Fortfarande saknar tusentals hushåll el och telefon. Tålamodet med elbolagen börjar tryta. Det talas om uppror.

Samtidigt sliter skogsarbetare för att röja upp efter stormen. Ett livsfarligt arbete. I tisdags dödades en ung arbetare, knappt mer än en pojke, utanför Moheda. Den stormfällda kraftledningen borde ha varit frånkopplad. I stället visade den sig vara strömförande och dödlig.

Enligt skogs- och träfacket tog röjningsarbetet efter stormen 1969 omkring 40 människoliv. Riskerna kommer att finnas kvar länge. I en skog där vindfällen skapar en kaotisk röra och rotvältor riskerar att slå igen. I ett kraftledningssystem där kraftbolagen själva talar om år för att bygga upp det permanenta systemet.

Det är inte konstigt om facket blir rasande när det talas om dispenser från regler för arbetsmiljö och arbetstider.

     

Elektrikerförbundet och kraftföretagen har under hösten förhandlat om ett nytt avtal. Kärnfrågan är hur avtalet, som saknar en riktig miniminivå, ska skrivas för att stoppa lönedumpning.

En lösning lär ha varit nära, tills andra la sig i saken.

Frågan om nya företag och minimilöner är känslig. Den tyngsta arbetsgivarorganisationen, Teknikföretagen, vill med arbetskraft utifrån pressa lönerna mot avtalens bottennivåer. Facken, som alltför sällan prioriterat minimilönerna, har all anledning att hålla emot.

Nu tycks Teknikföretagen slå an tonen inför kommande förhandlingar. Och när den musiken hörs dansar övriga arbetsgivarorganisationer med.

Elektrikerförbundet och dess ordförande Stig Larsson är dessutom ett rött skynke i arbetsgivarkretsar. Att låta elektrikerna sätta normen i en principiellt viktig fråga tar tydligen emot. Därför får uppenbarligen varken Elföretagens arbetsgivarorganisation eller Svenskt Näringsliv göra upp om lönedumpning.

Det ser ut som konflikt i nästa vecka. Återuppbyggnaden efter stormen ska dock inte drabbas.

     

I går var det 60 år sedan Röda arméns trupper nådde Auschwitz. En dag för det gemensamma minnet, för sorgen efter de döda och insikten om den ondska människan är mäktig.

Auschwitz är också bilden av hur människan förlorar sin mänsklighet när hon slutar se sig själv i andra. Birkenau med sina järnvägsspår, sina rutiner för att sortera människor och sina gaskammare var inte främst ett läger. Det var en fabrik som producerade död.

Kontrasten mot det som människorna lämnade efter sig, resväskor, skor och kläder, är fruktansvärd. Ett planlagt dödande som krossat livets förhoppningar.

Efter Auschwitz borde rasismen vara omöjlig, i vart fall i Europa. Vi vet att det inte är så.

Ingvar Persson
SENASTE NYTT

Ledare

Visa fler
Om Aftonbladet