Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Slagorden finns redan – det är politik som saknas

   Redan som vänsterledare var Gudrun Schyman större än det parti hon ledde. Hon är ett fenomen i svensk politik. Skandaler som skulle få statsråd och kommunalpolitiker att försvinna genom golvet har runnit av henne som vatten på en gås.

Nu tar hon ytterligare ett steg och växer till det slags europeisk politiker som formar partiet runt sig själva. Varför kasta bort det arbete som resulterat i rubriker, tv-intervjuer och kändisreportage? Att vara igenkänd är trots allt en resurs om man ska få människor att lyssna.

 

Alltså formar Schyman ett parti, dessutom på en fråga där andra misslyckats. Som strategi för att komma tillbaka till riksdagen och rikspolitiken är det lysande.

 

Som medel för att bryta kvinnors underordning, bristen på jämställdhet i arbetet eller våldet mot kvinnor är däremot det nya partiets förutsättningar sämre.

Det är knappast bristen på feministiska slagord eller allmänt genusperspektiv som har hållit tillbaka det politiska jämställdhetsarbetet de senaste tio åren. Snarare då konkret politik, uttryckt som poster i budgeten eller paragrafer i lagar.

På de områdena har Schyman och hennes initiativ inte mycket att bidra med.

 

”Additionell”, sa Pär Nuder när han för första gången skulle framträda som finansminister i ett budgetsammanhang.

Jag blev tvungen att slå upp ordet för att kontrollera om det verkligen finns på svenska. Det gör det.

 

Nuder, som påstås oroa sig för sin brist på folklighet, skulle naturligtvis kunna undvika ord som additionell och istället tala om tilläggsbudgeten. Men kanske har hans rådgivare påmint honom om att den störste av dem alla, Gunnar Emanuel Sträng, inte drog sig för språkliga trapetskonster.

 

”Varför använda krångliga utländska ord när det finns en adekvat svensk vokabulär”, som det hette på Strängs tid.

På den tiden skulle å andra sidan ingen regering tillåtit att den öppna arbetslösheten gått upp till nästan sex procent.

 

Förra året dödades 46 löntagare, 8 egenföretagare och 3 värnpliktiga i arbetsplatsolyckor. Det visar statistiken från Arbetsmiljöverket som kom i veckan. Mer än en person i veckan dödades på svenska arbetsplatser.

I de flesta fall kommer ingen att tvingas ta det juridiska ansvaret, i alla fall att döma av de senaste årens erfarenheter.

En granskning som tidningen Dagens Arbete gjort visar att endast tio av 185 dödsolyckor under åren 2000 till 2003 ledde till fällande domar.

 

Fackföreningar, myndigheter och åklagare är överens om vad som behöver göras. Företagen måste kunna ställas till ansvar, också när det inte går att peka ut en enskild person.

 

Sverige behöver ett bättre system för företagsböter. Justitiedepartementet arbetar med ett förslag.

– Vi är inte klara med förslaget ännu, säger justitieminister Thomas Bodström till Dagens Arbete.

Före jul ska departementet ha tänkt färdigt.

Under tiden fortsätter olyckorna på svenska arbetsplatser, utan att någon ställs till ansvar.

 

I morgon startar årets fotbollsallsvenska med matchen Helsingborg–Halmstad. En klassiker i hjärtat av Fotbollssverige.

En sak för den allsvenska premiären förhoppningsvis med sig. Vi borde slippa läsa om fler ishockeyspelare som inte vill vara med i VM.

Ingvar Persson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Ledare

Visa fler
Om Aftonbladet