Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Stjärnorna till attack mot president Bush

På sin senaste skiva sjunger Kris Kristofferson om ett hårdnande kulturellt klimat i George W Bushs USA.

”I don’t care if it’s left or right

It’s wrong.”

Vreden finns där, och upproret. När den gamle countrystjärnan räknat in låter han som en folksångare.

I nästa vecka släpper Bruce Springsteen sin nya skiva. Också den i den amerikanska folkmusiktraditionen med namn som Woody

Guthrie och Pete

Seeger. En folklig amerikansk radikalism, ett arv från revolution och medborgarrättskamp?

Springsteens skiva är för övrigt tillägnad Seeger.

Neil Young kräver att presidenten ska ställas inför riksrätt på skivan ”Living with war” som han just spelat in. ”Metal folk protest” kallar han musiken.

Den 11 september må ha försatt delar av det amerikanska samhället i undantagstillstånd, ett undantagstillstånd som också omfattar många liberala svenska tidningarnas ledarsidor. Men musiken avslöjar att det kommer en tid när argumenten för att ge upp grundläggande mänskliga rättigheter i kampen mot terrorismen förlorar sin slagkraft.

Där som här.

Den bästa svenska skivan just nu är kanske den djupt saknade Totta Näslunds och Mikael Wiehes tolkningar av Bob Dylan. Också han en representant för den radikala amerikanska folksången.

     

Det har knappt gått två år sedan ledningen för General Motors i Europa berättade att fabrikerna och de anställda i Trollhättan och Rüsselsheim skulle ställas mot varandra. Då handlade det om var nästa generations mellanklassbil skulle tillverkas.

Trots att fackklubbarna den gången kom överens om att inte offra avtalen uppskattades uppenbarligen metoden av GM:s ledning. Nu är det nämligen åter dags att räkna på ett anbud för Trollhättefabriken. Den här gången gäller det småbilar, Delta-plattformen på GM-språk.

Fem fabriker, bland dem Saab, har fått en lista på villkor som skulle göra dem lämpliga. Det handlar om flexibla raster, att inte betala för övertid och att en stor del av arbetsstyrkan ska ha tillfälliga jobb. Bland annat.

Nu måste de fackliga organisationerna på GM hitta en gemensam linje. För fackföreningsrörelse i dagens multinationella koncerner är inte samarbete över gränserna ett val, det är ett överlevnadsvillkor.

     

I Falun fortsätter protesterna mot Scanias beslut att lägga ner axelfabriken. De anställda upplever sig svikna och företaget tycks tagna på sängen av att produktionen faller. Utan fram-, bak- och kardanaxlar blir det inga lastbilar.

Enligt facket handlar det inte om maskning, de anställda har bara slutat anstränga sig.

Jag har ofta förvånats över anställdas lojalitet, också när deras arbetsplatser offras. Ändå mer förvånande är att företagsledare och chefer tycks ta denna lojalitet för given.

I Falun har Leif Östling och hans hantlangare gått ett steg för långt. Nu tvingas företaget flytta runt folk, försöka anställa och införa nya skift. Aktiekursen har sjunkit.

Facket anser att ansvaret är ledningens, eftersom nedläggningsbeslutet drivits igenom trots fackliga protester.

Produktionsstörningarna på Scanias fabrik i Falun kommer inte att rädda några jobb. Ändå har de anställda visat att det finns en gräns för lojaliteten, till och med bland svenska metallarbetare.

     

Det blev ingen hemmapremiär på Stora Valla i måndags. Men på söndag börjar i alla fall superettan för Degerfors, med bortamatch mot Falkenberg.

Det blir vår.

Ingvar Persson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Ledare

Visa fler
Om Aftonbladet