ÅSIKT

Trump ska inte med till Sverige

Foto: ANDREAS BARDELL
Måste hitta en annan väg I stället för att ge vika för den växande högerpopulismen måste Sverige hitta en väg med en politik som bekämpar klyftor, ifrågasätter privilegier och förhindrar att välfärden urholkas i jakt på vinst.
LEDARE

10 november 2016.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

USA-valet.

De närmaste dagarna kommer flygen från USA att vara fullbokade. Den svenska politiska eliten ska transporteras hem från studiebesök i den amerikanska valrörelsen.

Riksdagsledamöter, landstingspolitiker och ombudsmän från partierna har knackat dörr, delat ut flygblad och räknat in en seger för Hillary Clinton i kampen om Vita Huset. Nu återvänder de från studiebesöket, jetlaggade och eländiga, för att dra slutsatserna för svensk politik.

Det kommer att pratas mycket om globaliseringsmotstånd, främlingsfientlighet och glastak den närmaste tiden. Och naturligtvis handlar Donald Trumps oväntade skrällseger om allt det där. Men den handlar också om vanmakt och om känslan av att vara på väg att förlora det som är viktigt i livet.

Trumps antietablissemangsbudskap har slagit an hos vanliga människor som har något att förlora, och som upplever hur utvecklingen hotar precis det. Vi kan kalla det klasskänsla.

Det är nog ett ord som ganska få av de återvändande presidentvalsturisterna kommer att använda. Det är synd, för just på den punkten har situationen på båda sidor av Atlanten väldigt stora likheter.

En konkret oro

Här, precis som där, upplever många vanliga människor hur deras vardag trängs från två håll.

Den trängs av låglönekonkurrens i globaliseringens spår. Det kan vara en fabrik som flyttar eller ett kontrakt som går till en entreprenör med utländsk arbetskraft.

Men den trängs också av banker, chefer och aktieägare som kräver allt mer av kakan för att inte hota med utlandsflytt och skatteflykt.

Det handlar om en konkret oro för jobbet, för boendet och för barnens skolgång. Om tvivel på pensionssystemet, sjukvården och äldrevården.

Om vi ska vara ärliga har varken politiken eller det offentliga samtalet levererat några vettiga svar. Det har lämnat dörren öppen för högerpopulism, i USA och i Sverige.

Kommer inte minska klyftorna

Somliga statsvetare vill nu beskriva det politiska landskapet med en ny politisk skala, där det globala och liberala står mot det nationalistiska, det alternativa mot det auktoritära och det gröna mot det traditionalistiska.

På den skalan har den auktoritära och traditionalistiska nationalismen segrat i går. Och det kommer inte att minska klyftorna det minsta.

Det är klart att det finns alternativ till högerpopulismen. En politik som bekämpar klyftor, ifrågasätter privilegier och förhindrar att välfärden urholkas i jakten på vinst. En politik som tar växande klassklyftor på allvar.

Just det borde svenska politiker fundera på, när jetlaggen så småningom släpper.