Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Persson sa inte ett ord till bil- arbetarna

   ”Skatter är ju bra - men inte alla.

"Det är klart vi förväntar oss en förklaring till höjningen av bensin- och dieselskatten och en redovisning av hur regeringen ser på bilindustrins framtid, sa Göran Johnsson, nyss omvald ordförande i Metall.

Jag träffade honom utanför kongressalen i Folkets hus i Stockholm strax innan statsminister Göran Persson skulle tala i går.

Göran Persson sa inte ett ord till bilarbetarna i Folkets hus.

Inte ett ord om GM:s hot att lägga ner Saabs fabrik i Trollhättan och äventyra 20 000 jobb. Ingenting om budgetens skattehöjningar som påverkar hela bilindustrin.

- Regeringen måste få något gjort nu. Det händer inget i näringspolitiken. Vi måste få nya jobb och bättre villkor för företagandet. Det är en ny tid. Politikerna måste inse det, sa Johnsson.

Då är det väl dags att du blir näringsminister i Perssons nya regering, försökte jag.

- Neej du, jag har just blivit omvald till Metalls ordförande. Det är bäst.

Johnsson sa inte bäst för vem.

 

– Inte behöver vi någon ny vision. Partiet och fackföreningsrörelsen har sin vision om frihet och jämlikhet. Den är tidlös, det behövs ingen ny, sa statsministern i sitt ideologiskt laddade tal om trygghet som ger frihet och välfärd som är produktiv.

De såg trygga ut de breda grabbarna (det var mest medelålders grabbar) där i bänkarna i Folkets hus. Vad produktivitet betyder för tryggheten på jobbet vet de: stålarbetarna, verkstadsarbetarna, gruvarbetarna, bilarbetarna. De tänkte nog inte så mycket på politiska visioner, mer på Industri-Sveriges, Trollhättans, Saabs och sin egen framtidsvision.

- Inga nya visioner, sa Persson. Det var nog inte det svaret som Göran Johnsson hoppats på.

 

Veckans budgetförhandlingar har varit fyllda av dramatik. De har handlat om skatter, denna pålitliga, ideologiska klasskampsfråga som orsakat så många politiska kriser, regeringssprängningar, bensinkrig, villaägaruppror, bondedemonstrationer och uppslitande strider inom arbetarrörelsen.

Socialdemokraterna vill bara beskatta fattigt folk, fastigheter, fordon och föda, sa Carl Bildt när han var statsminister. "Fordon och fattigt folk" är precis vad som stått i centrum för budgetförhandlingarna.

Den fördelningspolitiska rättvisan i skattesänkningarna var den bristvara som fick vänsterpartiet att fortfarande sent i går kväll säga nej och hota att hoppa av budgetsamarbetet.

 

I maj 1981 spräckte Gösta Bohman och moderaterna regeringen Fälldin 2 efter folkpartiets och socialdemokraternas historiska skatteuppgörelse under "den underbara natten".

"Gösta förordar att vi i princip aldrig ska ha samma uppfattning som socialdemokraterna. Om socialdemokraterna lägger sig på vår ståndpunkt måste vi alltid försöka flytta oss."

Citatet är hämtat ur Ulf Adelsohns dagbok, men Thorbjörn Fälldin trodde aldrig att moderaterna skulle spräcka en borgerlig regering.

Göran Persson tror inte att vänsterpartiet spräcker samarbetet eller någonsin fäller en socialdemokratisk regering.

Kanske lever Persson kvar i sjuttiotalet.

 

Miljöpartiet sitter med full pott för sina krav på höjda bil- och energiskatter. Men bilisterna är arga, glesbygdsborna förbannade, bönderna ursinniga. Få är de som numera gläds åt höjda miljöskatter. När alla partier blev miljöpartier avväpnades miljöpolitiken. Göran Persson tänker heller inte låta en enkel liten miljöskatt få stjälpa samarbetet med miljöpartiet som blivit viktigare sedan de borgerliga mobiliserat i sin "allians för maktskifte 2006".

Socialdemokratin ska inte ha några gunstlingar, sa Per Albin Hansson, han som började bygga folkhemmet med hjälp av skatter.

Vem som är regeringen Perssons gunstling är uppenbart.

Lena Askling
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Ledare

Visa fler
Om Aftonbladet