Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

EU-kritiken antar underliga former

   Försvarskarusellen snurrar snabbt. Maud Olofsson bryter efterkrigstidens samförstånd mellan centern och socialdemokratin. Hon ersätter samarbete för alliansfrihet med allians för maktskifte.

Centerledaren avslöjade i radions Studio Ett hur orden fallit i förhandlingarna med försvarsminister Leni Björklund. Det hade knappast Gunnar Hedlund och Thorbjörn Fälldin gjort. När ubåten U 137 gick på grund hösten 1981 samlades en hotfull sovjetisk eskader strax utanför den svenska gränsen. Dåvarande statsministern Thorbjörn Fälldin tvingades hantera en allvarlig säkerhetskris. Hur skulle Maud Olofsson klara en liknande uppgift?

Miljöpartiets omsvängning är lika märklig. De gröna hotade hoppa av samarbetet med socialdemokraterna 1999, när EU beslöt att skaffa en militär förmåga. Nu säger Peter Eriksson att partiet står bakom försvarspropositionen. Han kör över Per Gahrton och accepterar att Sverige deltar med en stridsgrupp i EU:s militära samarbete. EU-kritiken tar sig underliga former nuförtiden.

Det gäller även socialdemokratin. Den EU-skeptiska tonen verkar inte gälla militären. En blågul insatsstyrka för att försvara EU:s säkerhetsintressen är ett riskfyllt steg. När försvarsminister Leni Björklund går upp i dagens riksdagsdebatt måste hon vara tydlig om kravet på ett FN-mandat för att svensk trupp ska gå ut i strid. Annars får socialdemokratin rejäla problem den dag en militär insats går fel.

 

Jag erkänner. Jag hade fel.

När Peter Eriksson i sitt sommartal tonade ned skatteväxlingens möjligheter trodde jag inte att de gröna tänkte driva höjd bensinskatt särskilt hårt. Vad som sedan hände i miljöpartiets interna diskussioner är dolt i förhandlingsdimman. Peter Eriksson själv menar att partiet aldrig bytt spår.

Nu vet vi att de gröna slogs intensivt för att höja miljöskatterna. När budgeten lades fram i måndags hade de fått igenom de flesta av sina krav. Den röd-gröna alliansen fortsätter den skatteväxling som socialdemokrater och folkpartister inledde för femton år sedan.

På den tiden hette miljöministern Birgitta Dahl. De senaste veckornas hetskampanj mot Maria Wetterstrand och Peter Eriksson påminner mig om hur det lät när Birgitta Dahl ville avveckla kärnkraften. Eller om kemiindustrins angrepp på Margot Wallström. Dåliga sakargument, hårda personangrepp.

Det finns skäl att kritisera miljöpartiet på många områden, men de har visat politiskt mod i striden om miljöskatterna. Går de med på att utlokalisera Naturvårdsverket och därmed kraftigt försvaga det svenska miljöarbetet?

 

Få stannar numera upp vid monumentet på Stora torget i Karlstad, eller läser minnesskylten vid Frimurarlogen.

Då handlade det om liv eller död. I går hade det gått 99 år sedan Sverige och Norge kom överens om att skiljas i fred.

Nästa gång är det 100-årsjubileum. Det har vållat ett visst bryderi i det svenska regeringskansliet. Självklart ska Sverige uppmärksamma unionsupplösningen, men hur? Det blir kanske inte så lätt att locka ut jublande svenskar på gatorna.

Nu finns i alla fall ett ambitiöst program med utställningar och seminarier, berättar Björn Lindahl i Svenska Dagbladet.

Få konflikter har lösts så fredligt som Norges strävan efter självständighet. Visst kan man skämta om vårt grannfolk och deras olja, men där bakom finns en historia om hur folkligt engagemang stoppade ett förödande krig. Den är värd att återberätta och fira.

Mats Engström
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Ledare

Visa fler
Om Aftonbladet