Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Skratta inte åt Bert Karlssons nya utspel

Visst var det en ploj. Bert Karlsson älskar förstasidor. Uppmärksamhet är en del av affärsidén. Inte konstigt att han kastade sig över anmälningsblanketten till folkpartiet som Carl Hamilton erbjöd honom i TV 8.

Ändå fastnar skrattet i halsen.

Folkpartiet har tagit över stora delar av ny demokratis program. Förslagen om integrationen från partiets arbetsgrupp, ledd av Mauricio Rojas, är häpnadsväckande för ett liberalt parti. Sverigedemokraterna hann före Bert med att välkomna rapporten.

Ny demokrati lockade traditionella socialdemokratiska väljare och bidrog till den borgerliga valsegern 1991. Folkpartiets krav på språktester vann röster 2002.

Ska automatisk utvisning av kriminella invandrare leda till maktskifte 2006?

 

Potentialen av missnöjesröster finns där. När Fredrik Reinfeldt lyckas skapa bilden av snällare moderater uppstår ett utrymme för en populistisk höger, som folkpartiet börjar muta in. Det blir lättare när medierna målar bilden av en maktfullkomlig och fuskande socialdemokrati.

Steget till folkpartiet är ändå stort för många tidigare (s)-väljare. Folkpartiet är ett tydligt borgerligt parti, det märks inte minst i synen på kollektivavtalen och EU:s tjänstedirektiv.

Ny demokrati påstod sig stå vid sidan av det vanliga partikäbblet. Där liknar junilistan och ny demokrati varandra mer. En septemberlista som förenar EU-motstånd med retorik om ”att göra rätt för sig” är farligare för Göran Persson än Lars Leijonborgs flirt med främlingsfientligheten.

Vad är det socialdemokratiska motdraget? Att vara lika tyst som om EU eller att lansera ett offensivt program för integrationen?

   

För en gångs skull får regeringen beröm. Översvallande dessutom.

Det handlar om stormen i januari. ”Allt man beskyllde regeringen för efter tsunamin kom på skam nu”, säger Stefan Wirtén på branschorganisationen Skogsindustierna. ”Ulrica Messing visade ett genuint engagemang. Hon har varit påläst och kraftfull.”

Jag hör liknande recensioner från andra håll. Ulrica Messing är en av regeringens skickligaste ministrar. Tillsammans med Thomas Östros har hon äntligen fått ordning på det stora näringsdepartementet.

Om socialdemokratin vill ta sig ur krisen borde de unga duktiga ministrarna lyftas fram mer.

   

 

Apropå stormar så är Lars Engqvist i blåsväder. Utnämningen av honom ”är rena hånet mot Sveriges Televisions ambitioner att hävda sin självständighet”, skrev Rapports KG Bergström i gårdagens Aftonblad.

Här ett lästips till nye SVT-ordföranden i all anspråkslöshet.

När stridsdammet lagt sig och jobbet börjar måste Sveriges Television öppna ögonen för Europa. Medieforskaren Alison Harcourt visar att framtiden för public service avgörs i EU. Nyutkomna ”The European Union and the regulation of media markets” borde ligga på alla mediedebattörers läshylla.

   

Återuppstånden på den tredje dagen. Annika Billström jublade i veckan. Regeringsrätten gav klartecken till trängselskatten.

Domen hade samma effekt på de borgerliga partierna som en stövel i en myrstack. Ilskna pressmeddelanden vällde ut ur datorerna.

Dessutom kunde Stockholms finansborgarråd nyligen presentera avtalet om Citybanan, en av de största trafiksatsningarna sedan tunnelbanan byggdes.

Det kunde vara en vändpunkt inför valet 2006. Om inte bråket i arbetarekommunen stal så mycket av uppmärksamheten.

Vad sysslar ordföranden Bosse Ringholm med?

Mats Engström
SENASTE NYTT

Ledare

Visa fler
Om Aftonbladet