ÅSIKT

Rysk parodi

Ingenting tyder på att han är redo att ändra Putins antidemokratiska politik.

Foto: AP
Putin har pekat ut riktningen för sin kronprins Medvedev, och inget tyder på att han kommer att välja en annan väg. Någon egen politik har Medvedev inte presenterat.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

29 FEBRUARI 2008. Utgången i söndagens ryska presidentval är givet på förhand. Dmitrij Medvedev vinner.

Det finns ingen seriös utmanare. Medvedev driver inte ens någon valkampanj och precis som Putin vägrar han ställa upp i tv-debatter.

Tydligare kan inte arvet efter Putin skrivas ut.

Medvedev är utsedd av honom personligen. De delade skrivbord på borgmästarens kontor i S:t Petersburg redan i början av 1990-talet och tycks i grunden stå för samma politik.

Putins tid har präglats av viljan att göra den ryska nationen stark igen, inte minst militärt. Redan när han tillträdde stod det klart att han ogillade många av de ekonomiska reformerna på 1990-talet. Spekulationerna handlar om att Medvedev möjligen skulle vara mer liberal i ekonomiska frågor.

Så kan det vara, men ingenting tyder på att han är redo att ändra Putins antidemokratiska politik.

I en ny rapport konstaterar Amnesty att utrymmet för människorättsaktivister, oberoende organisationer och medierna gradvis har försämrats under Putin. Journalister som försöker vara oberoende och kritiska hindras från att utföra sitt jobb.

Polisen trakasserar människor som vågar protestera och grundläggande rättigheter trycks ned för att ”bemöta så kallade västerländska influenser”.

Det kan vara klokt att gardera sig. Medvedev är så okänd för det stora flertalet att ingen säkert kan säga vilken politik han kommer driva som president. Men alla pilar pekar i samma riktning: mer av Putin. Stabilitet och ekonomisk utveckling, men en parodi på demokrati.

JB