ÅSIKT

Khin är en av hjältarna

Khin Ohmar är en av dem som inte låter oss glömma, även om de breda mediernas intresse svalnar.

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: MATILDA HALL
Khin Ohmar arbetar idogt för att sprida information om vad som händer i juntans Burma. Hon får 2008 års Anna Lindh-stipendium.

2 JUNI 2008. I mitten av 1980-talet läste Khin Ohmar kemi vid universitetet i Rangoon. Hon drogs in i studentrörelsen och var med i protesterna mot militärjuntan 1988.

När juntan slog ned upp­roret med våld tvingades Khin Ohmar fly till Thailand tillsammans med tusentals andra studenter och aktivister.

Sedan dess har hon varit en drivande kraft i den burmesiska demokratirörelsen i exil.

I dag offentliggörs det att hon får 2008 års Anna Lindh-stipendium.

Det är ett utmärkt val av stipendiejuryn. Burmafrå gan har en märklig tendens att dra till sig omvärldens intresse så snart det händer något dramatiskt. Som vid munkarnas demonstrationer i höstas eller naturkatastrofen för några veckor sedan.

Sedan försvinner intresset.

Arbetat mot juntan

Khin Ohmar är en av dem som idogt arbetat för att rikta omvärldens blickar mot juntans övergrepp. Efter sin flykt från landet studerade hon under en period i Massachusetts i USA. Hon återvände till gränslandet mellan Thailand och Burma i slutet av 1990-talet och är i dag verksam i flera burmesiska demokratigrupper. Arbetet handlar bland annat om att engagera det civila samhället i Burmas grannländer. Ett gräsrots­arbete, som Khin Ohmar genom åren kombinerat med storpolitiken. Hon har bland annat talat inför FN.

Nyhetsbrev guldgruva

Hennes nätverk ger också ut ett nyhetsbrev om utvecklingen i Burma. En guldgruva för världens massmedier, som inte på egen han klarar av att skaffa information. Den senaste tidens fasansfulla rapporter om massdöd i spåren av cyklonen Nagris har delvis byggt på nätverkets källor i landet.

Khin Ohmar är en av dem som inte låter oss glömma, även om de breda mediernas intresse svalnar.

JB

ARTIKELN HANDLAR OM