ÅSIKT

Koleran sprids i Harares förorter

800 människor
har dött av koleran i Zimbabwe. 16 000 befaras vara smittade.

Foto: AP
Smittad En koleramittad patient körs till en klinik i Harare för att få vård. Nu befarar WHO att 60 000 människor kan drabbas innan epidemin är under kontroll.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

15 december 2008. Kolera behöver inte vara en farlig sjukdom.

Den botas med vätskeersättning eller i de värsta fallen med antibiotika och dropp.

Ändå har 800 människor dött av koleran i Zimbabwe. 16 000 befaras vara smittade och nu sprids sjukdomen i huvudstaden Harares förorter. WHO befarar att 60 000 kan drabbas innan epidemin är under kontroll.

Smittan har dessutom börjat sprida sig över gränserna till Sydafrika och Botswana.

Rent vatten saknas

I många delar av Zimbabwe saknas rent dricksvatten. Invånarna dör på grund av den totala bristen på infrastruktur, huvudstaden saknar ett fungerande va-system. Värst är läget i Budiriro, en tättbefolkad förort till Harare, där koleran sprids via avloppsvattnet som rinner rätt ut på gatorna.

Måste få akut vård

Kolerabakterierna i det smutsiga vattnet bildar ett gift som ger kraftiga diarréer. En drabbad kan förlora 20 liter vätska på ett dygn.

En så snabb uttorkning kan leda till döden. De sjuka måste få akut vård, men sjukvården i Zimbabwe fungerar inte.

Läkare och sjuksköterskor har protesterat mot de usla villkoren, men demonstrationen skingrades av kravallpolis.

WHO, Röda korset och Läkare utan gränser finns nu hos de kolerasjuka i Zimbabwe.

Zimbabwes ledare Robert Mugabe tolkar den internationella sjukvårdspersonalens närvaro i ett tv-tal: ”Jag är glad att kunna säga att våra läkare har från hjälp från andra och från WHO... så nu finns det ingen kolera längre.”

Han lever redan i en annan värld, Mugabe måste bort. Hans brutala regim skapar nöd. En tredjedel av befolkningen svälter. Barn dör i en sjukdom som egentligen är lätt att bota.

EF