ÅSIKT

Den globala terrorn drabbade Bombay

Förlorare
blir miljoner vanliga människor

Foto: AFP
Indiska elitsoldater stred i?går med de extremister som dagen före attackerat bland annat lyxhotellet Taj Mahal i Bombay, Indien. Terrordramat hade i går krävt över 100 dödsoffer.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

28 november 2008. Efter de terrordåd som gång på gång drabbat Indien brukar myndigheterna peka mot granlandet Pakistan. Så också efter onsdagens blodiga attentat, dödssiffran skrevs i går till minst 125.

”Det är uppenbart att gruppen som genomförde attacken, baserad utanför landet, kom med det enda målet att skapa förödelse”, sa den indiske premiärministern Manmohan Singh i går.

Försiktiga

I klartext, angriparna kom från Pakistan.

Ändå har officiella källor varit försiktiga med att anklaga regeringen i Islamabad, och den pakistanska regeringen var snabb att fördöma dådet. Den kan i själva verket vara ett av terroristernas mål.

Det är nämligen mycket som talar för att angriparna hämtat inspiration från det som händer i Pakistan, från kriget i Afghanistan och naturligtvis från Kashmir.

Sökt utlänningar

Vid sidan av järnvägsstationen – där flest offer krävts – angreps lyxhotell och en judisk institution. Terroristerna har medvetet sökt utlänningar, i synnerhet britter och amerikaner.

Det skapar bilder av en islamistisk ideologi med en global, snarare än regional eller nationell, dagordning. Talibanernas världsbild, och al-Qaidas.

Indien riskerar att dras in i den malström av våld som präglar regionen. Terrordåd-en blir en spegel av krigets Afghanistan och det politiska kaosets Pakistan. Det kan påverka nästa års val i Indien och möjligheterna till en fortsatt normalisering av relationerna med Pakistan.

Rimligen är det terroristernas syften.

Vinnare blir i så fall den nationalistiska och religiösa extremismen, både hinduisk och muslimsk. Förlorare den utveckling som Indien nu genomgår. Och naturligtvis miljoner och åter miljoner vanliga människor, inte minst ur den muslimska minoriteten i Indien.

IP