ÅSIKT

Våldets vardag i Irak

Foto: AP
Våldet fortsätter En irakisk polisman håller en pappersnäsduk mot sin blödande hand bredvid en brinnande bil efter att en bilbomb detonerat. Ingenting har förändrats, trots dödsdomen mot Saddam Hussein.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gång på gång har den amerikanska administrationen utropat sin seger i Irak.

Efter Bagdads fall, sedan Saddam Hussein tillfångatagits och efter det att terrorledare al-Zarqawi dödats. Nu, efter dödsdomen mot Saddam Hussein och inför morgondagens kongressval, sker det igen.

Fler fall väntar

Saddams skuld kan inte ifrågasättas. Hans regim tillhörde de värsta av tidens despotier.

Att gårdagens dödsdom skulle innebära att rättvisa skipats är däremot diskutabelt.

Inte bara för att dödsstraffet i sig självt kan ifrågasättas och den domstol som i går utfärdade det av många uppfattas som ockupationsmaktens förlängda arm. Andra övergrepp, mot andra grupper, väntar dessutom fortfarande på sin rättsliga prövning. En snabb avrättning av Saddam Hussein skulle ironiskt nog förneka till exempel kurderna rättvisa efter det folkmord de utsatts för.

Det skulle också hindra en rättslig prövning av det irakiska anfallskriget mot Iran. Ett krig ivrigt stöttat av USA.

Domen löser inget

Mer avgörande är kanske att domen mot Saddam Hussein inte löser några av de problem kriget och ockupationen skapat i Irak.

Den kommer inte att minska motsättningen mellan folkgrupper, den kommer inte att leda till politisk stabilitet och framför allt kommer domen inte att skapa säkerhet i den irakiska vardagen.

I går stod åter den störtade diktatorns förtryck i centrum. I dag är det åter våldet, kaoset och motsättningarna i Irak som dominerar.

Gårdagens dom gör inte det amerikanska misslyckandet mindre.

IP