ÅSIKT

Oerhört lågt, Jan Björklund

Foto: ROGER SCHEDERIN och KATSUHIKO TOKONAGA
bombhögern Jan Björklund (FP) yrar om Natomedlemskap angående insatsen med Jas 39 Gripen i Libyen. Men Sverige är lika alliansfritt oavsett vem som leder insatsen i Libyen. Mandatet kommer från FN.
LEDARE

31 MARS 2011. Beslut om Libyen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I morgon kommer Sveriges riksdag ­besluta att skicka stridsflyg på uppdrag utomlands. Det är första gången på ­nästan 50 år. Då, i Kongo, skickade Sverige den så kallade ”Flygande tunnan”.

Nu skickar vi Jas 39 Gripen.

Genom insatsen i Libyen lever Sverige upp till sitt ansvar mot världssamfundet. Mänskliga rättigheter och människors liv är viktigare att värna än staters suveränitet.

Sverige har ett ansvar

I Sverige har Socialdemokraterna gått i spetsen för krav på flygförbudszon. Det var framsynt. Carl Bildt argumenterade i stället för att inte ta ställning och för ”stabilitet”.

Regeringens proposition, framtagen i dialog med Socialdemokraterna, ger ett begränsat mandat till den svenska styrkan. Flygförbudszonen ska upprätthållas men markmål får inte angripas utom i självförsvar.

Det finns kloka argument för en sådan hållning. Att bomba Gaddafis trupper kan resultera i civila offer eller att Sverige ­dödar ”drogade barnsoldater”, som ­Håkan Juholt uttryckte saken. Samtidigt har Sverige ett ansvar för att hela FN:s beslut kan genomföras. Resolutioner från säkerhetsrådet bör inte ses som smörgåsbord.

Nu har de demokratiska partierna i riksdagen blivit överens. Det är viktigt. För uppslutningen kring Sveriges internationella åtaganden. För dem som åker iväg.

Konspirationstänkande

Motståndarna återfinns längst ut till höger och till vänster. Den gemensamma faktorn är konspirationstänkandet. Att ­insatsen ”egentligen” har andra motiv. Att det ”egentligen” handlar om olja eller USA:s inflytande i Mellanöstern. Eller ”egentligen” om Israel. Eller något annat.

Att Gaddafi öppet hotar sin befolkning med nya massmord av den typ vi redan sett i Srebrenica eller Rwanda spelar då mindre roll. Lite svinn får man räkna med. Det blir en cynisk och kall hållning.

Även bombhögern, med Jan Björklund (FP) och Svenska Dagbladets ledarsida i spetsen, har piggnat till och börjat yra om Natomedlemskap. Men Sverige är lika ­alliansfritt oavsett vem som leder insatsen i Libyen. Mandatet kommer från FN.

Vill plocka poäng

Sverige deltar redan i Natoledda insatser och kommer att göra det igen. Den typ av Jas 39 Gripen som sätts in är anpassade för Nato. De används redan i dag av Natoländerna Ungern och Tjeckien. Frågan om svenskt medlemskap har ­ingenting med detta att göra.

Den svenska debatten går inte att ­tolka på annat sätt än att bombhögern vill ta inrikespolitiska poäng på en militär ­insats där svenska soldater riskerar sina liv.

Det är lågt.

Till och med för Jan Björklund.