ÅSIKT

Den israeliska högern hjälper Hamas

Foto: AP
Fångade Israel trappar upp attackerna på Gaza. För de två miljoner civila som trängs i området finns ingenstans att fly.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"De boende i Gaza är inte oskyldiga, de har valt Hamas".

Så skriver Gilad Sharon, son till förre premiärministern Ariel Sharon i en ledarkrönika i inflytelserika israeliska tidningen Jerusalem Post.

Han fortsätter: "Amerikanerna stannade inte efter Hiroshima, japanerna kapitulerade inte tillräckligt snabbt så de slog till mot Nagasaki också."

Så talar Israels höger. Det Sharon förespråkar är i klartext statsterror mot en försvarslös civilbefolkning. Eller i folkrättsliga termer: brott mot mänskligheten.

Resultatet av retoriken ser vi när Israels attack på Gaza går in på sjätte dagen. Över 100 palestinier och tre israeler har hittills dödats. Hundratals har skadats, över tio gånger fler på den palestinska sidan.

Innan Israels attack på Gaza hade terrosiststämplade Hamas försvagats. Befolkningen hade tröttnat både på ineffektivitet och konstiga religiösa påbud. I spåren av den arabiska våren fanns en möjlighet till ett nytt samtalsklimat. Flera fredstrevare pågick.

Men den 22 januari går Israel till val. Attacken på Gaza bör i första hand ses som en inledning av valkampanjen även om den officiella motiveringen är att stoppa Hamas raketbeskjutning av civila i södra Israel.

För den israeliska högern står mycket på spel och de vet att folk samlas kring regeringen i tider av kris och krig. Så har också i huvudsak skett.

I söndags beslutade israeliska regeringen att ge premiärminister Benyamin Netanyahu mandat att kalla in 75 000 ytterligare reservister. En markinvasion av Gaza är troligen nära förestående. För de två miljoner civila som trängs i Gaza, majoriteten kvinnor och barn, finns ingenstans att fly. En markinvasion riskerar att sluta med blodbad på civila. Så brukar det bli när pansartrupper går in i tättbebyggda områden.

I Sverige försvarar Folkpartiet och andra attackerna, allt medan bomberna faller och fler oskyldiga dödas.

I Israel är debatten mer mångfacetterad. Exempelvis slog Efraim Halevy, tidigare chef för den israeliska underrättelsetjänsten Mossad, i går fast att Israel behöver en helt annan strategi än krig. Istället vill han se en regional lösning med hjälp av Egypten och med USA:s stöd.

Läser man svensk media kan man nästan få intryck av att det var palestinierna som började kriget. Men så var det inte. Israel inledde attacken den 14 november när de lät döda Ahmed Jabari, chef för Hamas militära gren. Attacken filmades för att läggas ut på Youtube. Sedan följdes den upp med tunga vapen, stridsflyg och sjöstridskrafter.

Samma dag bombade Israel BBC-journalisten Jihad Misharawis hem. Hans 11 månaders son dödades. Sedan dess har flera bostadshus jämnats med marken och man räknar med att ungefär hälften av dödsoffren är civila, många av dem barn. Att förstöra civila bostadshus är inte syftet med Israels angrepp men visar vilket urskiljningslöst våld de använder.

Hamas har svarat med fler raketattacker riktade mot civila mål i Israel. De spelar även sitt eget propagandaspel, både i officiella kommentarer och i sociala medier. Hamas ledare Khaled Meshaal krävde i dag att Israels sex år långa blockad av Gaza måste upphöra.

Den israeliska högerns strategi stärker nu Hamas. Befolkningen i Gaza har inget annat val än att följa sina ledare. Det är ett högt spel som kan få stora konsekvenser långt efter att den israeliska valkampanjen avslutats.

ARTIKELN HANDLAR OM