ÅSIKT

Bankerna lurar dig och Borg tittar på

Anders Borg har skällt 24 gånger på bankerna sedan 2008. Men han gör absolut ingenting.

Bankerna, som har monopol, tjänar sju miljarder varje år på dolda kortavgifter. De som förlorar är konsumenterna.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag presenterade Handelns Utredningsinstitut, HUI, en rapport om vad bankernas dolda kortavgifter kostar konsumenterna. Svaret är nedslående. Sammanlagt sju miljarder kronor plockar bankerna ut, en kostnad som vi alla får betala i form av högre priser.

HUI är ett särintresse som lobbar för att handeln ska få bättre villkor, ändå är siffrorna värda att ta på allvar. Ungefär en miljard av det bankerna tar ut är rena övervinster. Orsakerna är, enligt HUI, bristande öppenhet och dålig konkurrens.

Finansminister Anders Borg har tagit som vana att med jämna mellanrum skälla på bankerna. Enligt den ironiska bloggen Borgs Bankbråk är det i dag 18 dagar sedan förra gången. Mellan 6 oktober 2008 och 9 november 2012 skällde Borg på bankerna 23 gånger. Men än så länge har han inte gjort mer än låtit upprörd i media.

När det gäller de dolda kortavgifterna finns en del att skälla på. Bankerna har nämligen monopol på betaltjänster och det är därför de kan ta ut så höga avgifter.

Det är inte orimligt att bankerna är öppna med vilka avgifter de tar ut och att deras vinstmarginaler håller sig inom rimliga gränser. Om de inte gör det frivilligt bör reglerna ändras.

HUI föreslår att även andra bör släppas in i branschen, som företag inom telekom och handel. Det är möjligen att gå för långt men är förmodligen enda alternativet om bankerna fortsätter ta ut övervinster.

Ytterst är det konsumenterna som blir lidande av dålig konkurrens. I dag skällde faktiskt Anders Borg på bankerna ytterligare en gång på. Det blir alltså 24:e gången sedan 2008.

Snart kanske han borde göra något mer än skälla.

ARTIKELN HANDLAR OM