ÅSIKT

Hugo Chavez var ingen demokrat

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den 25 januari gick väpnade styrkor in i fängelset i Uribana, ­Venezuela. Målet var att av­väpna fångarna. Resultatet blev enligt Amnesty international 58 döda och över 90 skadade. Händelsen rapporterades knappt i västerländska medier,­ men den är typisk för fängelser i dagens ­Venezuela. Bara under 2012 dödades­ ungefär 450 personer i fängelserna och 860 skadades.

Venezuela är i allt väsentligt en auktoritär stat. Enligt UD:s rapport om mänskliga rättigheter i Venezuela förekommer ­utomrättsliga avrättningar och tortyr. Rättsstatens principer respekteras inte. Journalister kastas i fängelse och oppositionella medier stängs.

I tisdags avled Venezuelas president, Hugo Chavez, efter en längre tids ­behandling mot cancer. Medierna fylls nu av hyllningar till den ”revolution” han genomfört. Genom att använda de stora oljeintäkterna till att förbättra för fattiga och ta strid mot USA har han ­blivit en ikon för vänstern i stora delar av världen. Men det är en oförtjänt roll.

Det går inte att bortse från brotten mot mänskliga rättigheter och förföljelsen av oliktänkande. Inte heller hur han genom oljemiljonerna bidragit till att destabilisera grannländer och hålla diktaturen på Kuba under armarna.

Vi får inte glömma att det är en auktoritär ledare som dött. Ingen demokrat eller frihetshjälte. Hyllningskören klingar falskt.

Hugo Chavez var på många sätt en person från en annan tid. Både hans retorik och hans vänner var som hämtade från det kalla kriget. Förhoppningsvis lämnar han nu plats för mer demokratiskt sinnade krafter i Latinamerika.