ÅSIKT

Skånsk hysteri kring halalkött

Diskussionen om halalkött handlar varken om djurskydd eller religionsfrihet. Om nu någon trodde det.

Foto: STEFAN MATTSSON
Slakt I bland annat Trelleborg och Svedala diskuteras just nu kycklingslakt.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Har man någon gång besökt ett slakteri glömmer man det knappast. Linda McCartney, välkänd djurrättsaktivist och gift med tidigare Beatlesmedlemmen Paul McCartney, sa en gång att om slakthus hade haft väggar av glas skulle hela världen vara vegetarianer.

Det gäller nog fortfarande.

Upprörda känslor

Därför är den diskussion om slakt som under hösten brutit ut i bland annat Trelleborg och Svedala intressant. Den handlar inte om att smågrisar kastreras utan bedövning eller att höns har för små burar. Inte heller om hur slakten går till av miljontals nötkreatur, kycklingar och grisar i köttindustrin.

Den handlar i stället om halalkött, i det här fallet kycklingar som en imam i Danmark bett en bön över.

Detta har upprört de skånska känslorna så till den milda grad att man i Trelleborg fattat beslut att sluta servera köttet, trots att det är billigast.

I Svedala har kommunen polisanmält hot efter att diskussionen gått fullständigt överstyr.

Följer djurskyddslagen

Svedala har sedan 2009 ett avtal med Kronfågel om att köpa in kyckling. Produkterna, bland annat kycklingfärs, har levererats av deras danska systerföretag Danpo. Kycklingen är slaktad helt i enlighet med djurskyddslagen och har halalmärkning.

– Vi arbetar med offentlig upphandling, djurskydd, kvalitet på kosten och försöker hantera våra skattemedel så klokt som möjligt, säger kommunalrådet Linda Allansson Wester (M) till Sveriges Radio.

Enligt kommunen är det helt enkelt bäst kött till bäst pris. De argumenten verkar dock inte bita på kritiken. I mejl till kommunen, som Sveriges Radio citerar, står:

"Kul att någon är så satans dum i huvudet så dom går på arabdjävlarnas tro, jag hoppas jag möter dig en dag, nedslagen och nedtryckt."

Inte dramatiskt

Egentligen borde det inte vara så dramatiskt. Att välja ett dyrare och sämre kött ligger knappast i någons intresse. Så varför spårar diskussionen ur så fullständigt?

De argument som används sträcker sig från djurskydd till religionsfrihet. Men även om det sällan sägs rakt ut handlar det naturligtvis inte om kyckling, utan om okunskap och fördomar om islam.