ÅSIKT

Rysk propaganda är helt hänsynslös

Alla medel tillåtna Poliser från ukrainska skerhetstjänsten kidnappades av proryska paramilitära grupper i staden Gorlivka.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bilderna på de tillfångatagna männen som visades upp i rysk TV för ett par dagar sedan är djupt obehagliga. De är, enligt uppgift, poliser från ukrainska säkerhetstjänsten och kidnappades av proryska paramilitära grupper i staden Gorlivka. De visades upp för journalister på hemlig ort.

Männen bär spår av tortyr, är bundna och har ögonbindlar. Precis som observatörerna från OSSE hålls de som gisslan och kallas ”krigsfångar” av den proryska milisen.

Att fångar behandlas och visas upp på detta sätt bryter mot krigets lagar. Det är helt oacceptabelt.

Ser ut att följa en militär logik

Men sådana småsaker verkar inte längre bekymra Ryssland och dess milisgrupper i Ukraina. De respekterar inte folkrätten eller FN-stadgan. I propagandakriget är alla medel tillåtna.

Rysslands syfte med att visa upp de bundna männen är att visa att Ukraina saknar kontroll. Steg för steg destabiliserar Moskva nu de östra och södra delarna av landet.

Regeringen i Kiev har hamnat i en rävsax. Om man inte agerar så förlorar man i praktiken kontrollen över sitt land till de beväpnade proryska separatisterna. Om man agerar, som man delvis försökt göra, är risken stor att man ger Vladimir Putin ett argument att invadera Ukraina för att ”skydda” ryska liv.

Det handlar knappast om några slumpmässiga proryska protester. De beväpnade separatisterna har strävat efter att kontrollera platser av stor militär betydelse. Det handlar om säkerhetstjänstens byggnader, polisstationer, järnvägs­knutar och vägar.

Det ser i första hand ut att följa en militär logik. Separatisterna har tagit kontroll över de framryckningsvägar som skulle behövas om Ryssland vill gå vidare från Krim och även invadera östra och södra Ukraina.

Konflikten trappas upp

Det blir också allt mer uppenbart att det egentligen inte handlar om några lokala separatister. Ledaren, Igor Strelkov, pekas ut som officer från den ryska militära underrättelsetjänsten. Han har själv erkänt att han och hans män kom från Krim.

Samtidigt trappas konflikten upp internationellt. I förrgår utökade USA sina sanktioner mot Ryssland. I går följde även EU efter. Ryssland i sin tur hotat med motåtgärder.

Hur långt Ryssland är berett att gå vet ingen, utom möjligen Vladimir Putin. Men än så länge har han knappast förlorat något på sin hårda linje.

Det mesta talar för att han kommer att fortsätta tills någon verkligen säger stopp.