ÅSIKT

En röst på Åkesson gynnar högerpolitik

Sverigedemokraterna röstar nio av tio gånger med Moderaterna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Stödpartiet I valet lovar SD förändring men faktum är att de under denna mandatperiod konsekvent backat upp regeringen.
LEDARE

Utfrågningen av Jimmie Åkesson i Sveriges Television idag började inte så bra för honom. SVT hade låtit regeringskansliets tjänstemän granska Sverigedemokraternas finansiering av sina vallöften.

Det gick inte ihop, och Jimmie Åkesson kunde inte ens svara på vad siffrorna kom ifrån.

Oseriöst

Sverigedemokrateras budgetpolitik har de senaste åren följt ett mönster. De gör stora fantasifulla besparingar på flyktingar som sedan får finansiera allt till alla. Kalkylerna bygger bland annat på antaganden om att flyktingar på en rad områden är dyrare än andra personer.

– Detta är gripet ur luften och det är väldigt oseriöst att lägga en budget på antaganden, har Li Jansson, arbetsmarknadsekonom på Almega, tidigare sagt till Expressen.

Röstar höger

Om man istället för Sverigedemokraternas egna beräkningar ser till hur de faktiskt har röstat framträder en tydlig bild. Jimmie Åkesson leder ett stödparti till Fredrik Reinfeldts regering.

I ungefär nio av tio blockskiljande voteringar röstar Sverigedemokraterna på regeringens politik. Ser man till typiska höger-vänsterfrågor som arbetsmarknadspolitik är mönstret det samma. Sverigedemokraterna placerar sig höger om högern i många frågor.

Detta är något som går igen hos många fascistiska partier. De försöker attrahera arbetare genom att anpassa sin retorik, men bedriver sedan en hård klasspolitik uppifrån.

Rasistiskt parti

Sverigedemokraterna har sina rötter i den svenska nynazismen. Partiets företrädare blir gång på gång avslöjade med att uttrycka öppen rasism och förakt för andra människor.

Under utfrågningen försökte Jimmie Åkesson framställa det som att han i princip var helt okunnig om detta. Det är inte trovärdigt. Tvärtom skiljer sig Sverigedemokraterna på denna punkt från alla demokratiska partier.

Inte vågmästare

Jimmie Åkesson sa att han vill bli vågmästare efter valet. Frågan är i så fall vad man menar med detta. Eftersom SD nästan alltid röstar med borgerligheten är det svårt att se en situation där Stefan Löfven är statsminister och Åkesson kan välja mellan att stödja två block. I så fall skulle Löfven förlora nio av tio omröstningar, ett i stort sett omöjligt läge.

Det är bara genom blockpolitiken som Sverigedemokraterna över huvudtaget kan få något inflytande.

Anders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM