ÅSIKT

Putins bästa vän finns i Skaraborg

1 av 2 | Foto: TT
Moskvagodtrogen Cecilia Widegren är ordförande i den svenska försvarsberedningen och en av de skyldiga till neddragningarna på försvaret.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Ryssland drar sig österut. Europa säkrare än på länge.”

Detta lugnande budskap kom från ­Cecilia Widegren (M) 18 oktober 2012 på Twitter efter att hon fört samtal med Rysslands politiska ledning.

Widegren, riksdagsledamot från Vara kommun i Skaraborg, är ordförande i försvarsberedningen och en av de ­ansvariga för att Moderaterna av partitaktiska skäl vägrade göra en blocköverskridande uppgörelse om försvaret i våras.

Hon är också medansvarig för det märkliga nyspråk Moderaterna har i försvarsfrågor. Som 7 augusti 2013 då hon publicerade en artikel i bland annat Skövde Nyheter med rubriken ”Miljardsatsning på stridsvagnar i Skaraborg”. Utspelet fick brett genomslag.

Satsningar är nedskärningar

Satsningen visade sig dock innebära att man skulle genomföra en sedan länge planerad renovering av knappt hälften av de Leopardstridsvagnar som för­svaret har. Resten skulle ställas i förråd och med tiden bli oanvändbara.

Inga nya pengar tillfördes och det ­Widegren med buller och bång presenterade som en ”miljardsatsning” på stridsvagnar var alltså i praktiken en halvering.

Ungefär så här har Moderaterna kommunicerat om försvaret sedan 2006. Nedskärningar och omflyttningar ­mellan budgetposter beskrivs som satsningar.

Men värst är ändå att hon vägrat se vad som händer i Ryssland. Så här i efterhand framstår hon, och andra ­moderater, som väldigt Moskvatrogna, eller kanske snarare Moskvagodtrogna.

De verkar faktiskt ha trott på Vladimir Putins uttalanden om Rysslands ambitioner. Och sedan har de rustat ner ­Sverige.

Försöker skrämmas med MP

I Alliansens valmanifest får försvaret bara småsmulor. Dessutom är det åter kreativ bokföring. Satsningen på 500 miljoner 2016 är exempelvis på kronan lika stor som neddragningen av inter­nationella insatser samma år. I stället för försvarssatsningar försöker de skrämmas med Miljöpartiet.

Det är bara för dåligt.

Vi förtjänar försvarspolitiker som inte leker partipolitik med Sveriges säkerhet.