ÅSIKT

Vad kostar det att köpa Folkpartiet?

Madeleine Sjöstedt, kulturborgarråd i Stockholm.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I december inledde kammaråklagare Robert Engstedt vid Riksenheten mot korruption en förundersökning kring en misstänkt muthärva som kretsar runt Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP).

Trots att en förundersökning pågår kampanjar Madeleine Sjöstedt för att bli omvald i Stockholm. Själv hävdar hon att hon inte gjort några medvetna fel.

Blev inbjuden av företaget

Bakgrunden var en uppmärksammad affär där företaget Anschutz Entertainment Group, AEG, fick kontrakt med Stockholm stad för att driva Tele 2 Arena.

Avtalet under­tecknades ett halvår efter att Madeleine Sjöstedt rest runt i USA på inbjudan av just AEG. Bland annat besökte hon ett av världens mest berömda hotell, Caesars Palace vid huvudgatan The Strip i Las Vegas. Där tittade hon på Bette Midlers show ”The showgirl must go on”.

I uppsättningen ingår hiten ”You got to have friends”, du måste ha vänner, från 1973.

Madeleine Sjöstedt verkar ha vänner. Rundresan i USA med AEG var inte den enda. Redan 2007 var hon i London med AEG. Företaget fick senare avtal på de fyra Globenarenorna. Hon har även varit i USA på ytterligare en resa, denna gång till Los Angeles för att titta på Grammisgalan. Återigen med AEG.

Sjöstedt ett undantag

Tidigare har Folkpartiet själva haft uppfattningen att politiker ska ta ”time out” om ”åtal väckts eller förundersökning inletts”. Det har då handlat om politiker från andra partier. Men det gäller tydligen inte Madeleine Sjöstedt.

Det som hänt väcker frågor kring Folkpartiets partimoral. Är de nöjda med att vara ett parti som upplevs vara till salu? I så fall kanske de kan berätta priset för väljarna innan valet.

Det är inte bara stockholmarnas pengar och arenor som står på spel utan även Folkpartiets förtroende.

Oavsett om det som skett är brottsligt, så är det ju fullkomligt omdömeslöst.

Att Folkpartiet uppenbarligen inte inser det är faktiskt ganska märkligt.