ÅSIKT

Reinfeldt har slarvat bort regeringskortet

En röst på Alliansen kan göra SD till vågmästare i riksdagen

Foto: LOTTE FERNVALL
Fredagsmys Stefan Löfven och Åsa Romson hade roligt och skrattade i förra debatten. Jonas Sjöstedt har blicken fäst i ett annat fjärran.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alliansen gick in i valrörelsen med "regeringsfrågan" som tyngsta argument. En sammansvetsad regering skulle ställas mot en splittrad rödgrön röra.

Men enligt den sammanvägda analys av opinionsläget som Svensk väljaropinion publicerade idag samlar hela Alliansen 39,2 procent, mindre än S+MP och väsentligt mindre än de rödgröna.

SD vågmästare

Fredrik Reinfeldts enda chans att regera vidare är att ta emot aktivt stöd från Sverigedemokraterna. Moderaternas systerpartier i Norge och Danmark samarbetar båda med rasistiska partier, men Reinfeldt har i valrörelsen avvisat detta.

Regeringsalternativen består därmed av en "rödgrön röra" mot en "blåbrun sörja".

Om inte opinionsläget ändras dramatiskt har Fredrik Reinfeldt därför i realiteten inte något regeringsalternativ. Dessutom blir en röst på något av allianspartierna i praktiken en röst för att ge SD vågmästarställning i riksdagen. Den enda möjligheten att helt stänga ute SD från inflytande är om de rödgröna får egen majoritet.

Kan sitta kvar

Formellt kan Fredrik Reinfeldt sitta kvar tills en majoritet av riksdagen röstar bort honom. Om inte de rödgröna får minst 51 procent på söndag kan de alltså inte tvinga honom att avgå eftersom Sverigedemokraterna i så fall blir vågmästare.

Frågan är då om vi kan lita på Fredrik Reinfeldts utfästelser att inte regera med aktivt stöd av SD. Kan vi vara säkra på att han inte uppfinner något argument för att sitta kvar på söndag? Svaret är att vi faktiskt inte vet.

Samtidigt skulle en sådan regering knappast vara legitim i väljarnas ögon.

Negativa kampanjer

Moderaternas kampanj är förmodligen den mest negativa som bedrivits i Sverige. Från affischer på stan till partiledarens uttalanden i TV har nästan allt handlat om de rödgröna partierna. Det har låtit bittert och desperat från dag ett. Kontraster i politiken är nödvändiga men när partierna nästan bara pratar om sina motståndare får väljarna nog snarast intrycket av att alla politiker är lögnare och skurkar.

Den stora vinnaren på Moderaternas valstrategi är politikerföraktet.

För ett parti med självbilden som det enda "värdiga" statsbärande partiet i landet är det ett ganska magert utfall.