ÅSIKT

Jonas Sjöstedt är inte ledsen

Att regera Sverige är ingen tebjudning

Foto: Robert Nyberg
Jonas Sjöstedt får inte bilda regering med Socialdemokraterna, men han och Vänsterpartiet kan komma att på Miljöpartiets bekostnad ändå få igenom sin politik.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går var inte den bästa dagen för svensk politisk journalistik. Sedan i november förra året har Stefan Löfven sagt att han vill bilda regering med Miljöpartiet som han kallar ”naturlig samarbetspartner”. Han har aldrig sagt sig vilja bilda regering med Vänsterpartiet.

Sen gör Stefan Löfven precis vad han sagt och den svenska offentligheten säger: ”Va, det hade vi ingen aaaning om?”.

Som om man på allvar trodde att Stefan Löfven skulle göra något annat i regeringsfrågan än vad han sagt innan valet. Men så fungerar inte svensk politik, tvärtom visar forskningen att svenska politiker i allmänhet håller vad de lovar.

Ultimata uttrycket för makt

Jonas Sjöstedts stora sorgsna ögon är en del av spelet, han visste mycket väl att detta skulle hända. Stefan Löfvens stora p­olitiska projekt är att bryta upp block­politiken och Sjöstedt har kategoriskt sagt nej till samverkan med borgerliga partier.

I själva verket har Jonas Sjöstedt all anledning att vara glad i dag. Han kommer att kunna påverka politiken och samtidigt vara en vänsteropposition mot Social­demokraterna.

I både Norge och Danmark, där V­änsterpartiets systerpartier medverkat i S-ledda regeringar, har det slutat illa.

I Norge åkte Sosialistisk Venstre nästan ur stortinget 2013 och i Danmark hoppade ett plågat Socialistisk folkeparti av r­egeringen i början av 2014.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer inte att ha några större problem att bli överens om politik och ministrar. Men sedan måste de kompromissa med Jonas Sjöstedt och då är risken att särskilt det Miljöpartiet vill få igenom faller.

Sjöstedt får nu en stark ställning. Reser han sig från bordet kan Stefan Löfven i­nte få igenom sin politik. Samtidigt har även Sjöstedts frihet en gräns, han kan inte l­åta Löfven falla och släppa fram Moderaterna.

För Miljöpartiet är deltagande i regeringen det ultimata uttrycket för makt. Men priset för en statsrådspost kan vara väldigt högt i termer av politiskt inflytande.

Det har de aldrig varit med om

Att regera Sverige är ingen tebjudning.

Miljöpartiet måste nu visa att de klarar att ta politiskt ansvar och kunna skilja små och stora frågor från varandra. Samtidigt har de en ny riksdagsgrupp som kommer att ställa krav.

Dessutom granskas de som har makten hårt, vilket de vänliga miljöpartisterna aldrig varit med om.

Miljöpartiet vill väldigt gärna visa sig regeringsdugliga och kommer nog att ­klara det. Men både medlemmar och förtroendevalda måste förbereda sig på att detta blir en resa de aldrig glömmer.

Efter Löfvens besked att inte bjuda in Vänsterpartiet till regeringen verkar många tycka lite synd om Sjöstedt. De bör nog skänka en tanke till Miljöpartiet också.

ARTIKELN HANDLAR OM