ÅSIKT

Brände någon ner romernas läger?

Foto: Läsarbild
Branden syntes över stora delar av Stockholm.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: VILHELM STOKSTAD
I somras avhyste Stockholm stad lägret i Högdalen.

Den 27-årige Robert Csorba väcktes av en molotovcocktail genom fönstret i vardagsrummet. Han tog sin femårige son Robika och sin sexåriga dotter Bianka

i famnen och kastade sig ut på verandan.

Robert sköts med nio hagelskott, femårige Robika med tre. De mördades den 23 februari 2009 i den ungerska byn Tatárszentgyörgy.

För att de var romer.

Fanns tydlig hotbild

I helgen spreds nyheten att en 41-årig tvåbarnspappa dött efter branden i romernas läger i Högdalen den 31 ­augusti i år.

Egentligen dog han redan förra ­måndagen, men vissa nyheter färdas tydligen långsamt.

Branden startade vid fyratiden på morgonen. I lägret fanns då flera personer varav två brännskadades. Polisen verkar från början bestämt sig för att de boende själva tänt på av misstag. Först spärrades inte ens brandplatsen av och vittnen hördes inte.

Enligt P3:s program ”Verkligheten” fanns det dock en tydlig hotbild mot lägret. Tidigare hade det utsatts för stenkastning nattetid och tält hade ­skurits sönder. Dessutom har någon kartlagt lägret och tagit bilder som lagts ut på internetforumet Flashback. På samma forum har användare uppmanat till just mordbrand mot romerna.

Detta verkar polisen inte tagit någon notis om. Först i går, efter stark kritik i medierna, verkar polisen insett att de kan ha gjort fel och beslutade att utreda sig själva.

Behöver veta vad som hände

Förra året i Ungern dömdes Robert och Robikas mördare till mellan 13 år och livstid. Polisen fick mycket kritik för senfärdighet och för att ha slarvat med utredningen. I medierna uppmärksammades att två av de fyra förövarna hade kopplingar till högerextrema ­organisationer.

Polisen i Stockholm har nu ett jobb att göra. En tvåbarnspappa är död och vi behöver fortfarande få veta vad som hände.

Brände någon ner romernas läger i Högdalen?

Går det en mördare lös?