ÅSIKT

Sveriges insats i Mali är livsviktig

Foto: AP
Läget i Mali är fortfarande instabilt
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Femhundra mil söder om Stockholm lägger just nu Försvarsmakten sista handen vid sin bas i Timbuktu i Mali.

Under januari kommer den svenska FN-insatsen i det krigsdrabbade väst­afrikanska landet öka till 250 soldater.

Det är Sveriges första större insats under FN:s befäl på många år och den är mycket viktig för att bevara stabili­teten i denna del av Afrika.

Insatsen är dessutom farlig, något politikerna tyvärr sällan pratar om.

Enligt Officerstidningen har 31 FN-soldater stupat och över 90 skadats hittills.

Försvaret är dock noga med att betona att de svenska soldaterna inte i första hand är i Mali för att strida. Huvuddelen ska arbeta med underrättelseverksamhet.

Destabiliserade hela regionen

Norra Mali är en del av Saharaöknen och bebos i huvudsak av nomader medan befolkningen i söder är bofast. I norr är gränserna till grannländerna porösa och regeringens faktiska kontroll begränsad.

Landet var fram till 1960 en fransk koloni. Sedan följde 32 år av politisk oro, kupper och militärdiktatur. Det första demokratiska presidentvalet hölls 1992 och inledde en period av relativt lugn.

Den arabiska våren och Muammar Gadaffis fall i Libyen destabiliserade hela regionen. I januari 2012 försökte tuareger, i samverkan med jihadister, med vapenmakt utropa en egen stat i norra Mali.

Mindre strider

I mars 2012 störtades regeringen i en militärkupp och fullt inbördeskrig bröt ut. I januari 2013 gick Frankrike in militärt för att få slut på konflikten.

Sedan dess har Mali börjat återgå till någon form av normalitet. I april 2013 beslutade FN:s säkerhetsråd att ingripa och sedan dess har FN-soldater funnits på plats.

I juni 2014 beslutade ett enigt säkerhetsråd att utöka den militära närvaron. Läget är dock fortfarande instabilt och mindre strider pågår.

Insatsen är viktig, för Mali – men även för hela världen.

Om vi kan undvika ytterligare en sönderfallande stat är oerhört mycket vunnet.

ARTIKELN HANDLAR OM