ÅSIKT

Hat mot judar blir rumsrent

Nu kläms judar mellan nynazister och extrema islamister

Hatbrott Malmö synagoga har flera gånger utsatts för vandalisering. Församlingens medlemmar upplever otrygghet.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I kvällens Uppdrag granskning undersöker Sveriges television judehatet på plats i Malmö. I allt högre utsträckning hämtar det sin energi ur Mellanösternkonflikten.

- Jag är född i Sverige. Jag har ingenting med den konflikten att göra, säger ”Natalie” som är judinna och vill vara anonym.

Fjorton gånger har hon anmält till polisen att någon ritat en Davidsstjärna utanför hennes dörr.

Gazakriget

Historiskt förknippar vi antisemitism med nynazister. Men hatet har ändrat karaktär. Idag påverkas nivån på hot och hat av konflikten mellan Israel och Palestina. Under Gazakriget i somras svepte en våg av antisemitiska attacker över hela Europa.

Precis som vid terrordådet mot kosherbutiken i Paris som dödade fyra människor ligger ofta extrema islamister bakom.

Vissa använder till och med hakkorset som symbol även om de inte är nazister – antisemitismen räcker. Referenser till Auschwitz och Hitler är vanliga.

Kollektiv skuld

Självklart har judar i Sverige inget ansvar för vad staten Israel gör lika lite som Palestinier i Sverige är skyldiga till Hamas terror. Ändå är detta den rasistiska logikens kärna.

När Saudiarabien eller Islamiska staten, IS, halshugger och korsfäster folk görs alla muslimer ansvariga.

Om staten Israel spränger sjukhus och dödar palestinska barn läggs skulden på ”alla” judar.

Kollektiv skuld är ett klassiskt sätt att avhumanisera människor.

Malmös gator

Antisemitismen är i sig inte ny. Samma myter om judiskt världsherravälde och om att judar styr media. Samma stereotypa fördomar, ofta kombinerade med slagord och argument från 30-talet.

Vi måste vara på vår vakt, historien kastar långa skuggor även i vårt land.

Uppdrag gransknings reporter tar i programmet på sig den traditionella kippan och testar hur det är att vara jude på Malmös gator. Genomgående får han uppleva kommentarer och gliringar.

Den kan bli värre

I dagens Aftonbladet intervjuas två jihadister, Abraham och Abu Zacharias.

Deras historia är antagligen ganska typisk. Syrienkriget har radikaliserat tusentals unga män och drivit dem i famnen på IS och andra extrema rörelser.

Om attacken på Charlie Hebdo säger Abraham:

– Så går det, den som leker med elden blir bränd.

Det är just dessa unga män, många med stridserfarenhet, som oroar Europas säkerhetstjänster just nu. Och flera av deras mål har hittills varit just judiska.

Samtidigt marscherade nynazister genom Stockholms gator på minnesdagen för kristallnatten.

Rumsrent hat

Det riktigt obehagliga, när man ser Uppdrag granskning, är insikten att hatretorik och våld hänger samman.

När antisemitismen blir rumsren bland vissa grupper är steget inte långt till att någon också gör allvar av vad de säger.

Malmö har hittills misslyckats med att få stopp på utvecklingen. Varken skolor eller polisen har tagit judehatet på tillräckligt allvar. Socialdemokraterna har under flera år ömsom trampat i klaveret och ömsom låtsats som att det regnar.

Under senare tid har politikerna börjat ta problemet på allvar men som Uppdrag granskning visar räcker det inte på långa vägar.

Anders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM