ÅSIKT

Nazister skräpar ner vid radiohuset

Vid 70-årsminnet av Auschwitz försöker nazisterna skrämma medier

Foto: Johannes Rosendahl/P4 Dalarna
Entrén till radiohuset i Falun i morse.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Aftonbladet/Arkiv
DÖDSLÄGRET I början av 1940 beordrade SS-chefen Heinrich Himmler att ett kombinerat koncentrations- och förintelseläger skulle upprättas i staden Auschwitz i sydöstra Polen. Bygget var en del av den nazistiska regimens ”Generalplan Ost”, den hemliga planen för en tysk kolonialisering av Östeuropa – som bland annat innehöll riktlinjer för etnisk resning av judar.

"Svenska folket vill inte veta av något gnäll om döda judar idag".

Det budskapet mötte i morse medarbetarna vid Sveriges Radio i Falun. En svensk nazistgrupp hade spärrat av redaktionen med plastband för att protestera mot rapporteringen om att det i dag är 70 år sedan Auschwitz befriades.

Vill skrämma media

Även TV- och Radiohusen i Stockholm drabbades, liksom flera redaktioner och platser runt om i landet.

– Det är riktigt att det hängde plastband vid entrén och vi kallar det för nedskräpning. Vi ser det som en fastighetsfråga , säger

Finn Isaksson på säkerhetsavdelningen vid Sveriges Radio.

Samtidigt handlar det självfallet om ett förtäckt hot mot journalisterna.

Förintelseförnekare

Att nazisterna genomför aktioner i dag, på Förintelsens minnesdag, är inte helt oväntat. 2013 demonstrerade samma nazistgrupp genom Stockholm, i militär formation med flaggor och symboler, på 75-årsminnet av Kristallnatten.

Enligt nazisternas världsbild styrs världen av en judisk världskonspiration och de försöker på olika sätt förneka att Förintelsen ägt rum.

Hot mot fri media

Journalister och medier blir i dag allt oftare måltavlor för extremister. Samtidigt har det varit väldigt svårt att få polis och säkerhetspolis att ta tag i problemet.

Efter terrordådet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo verkar myndigheterna ha insett allvaret och förhoppningsvis kommer man att ta säkerheten för redaktioner och journalister på större allvar i framtiden.

Högerextremister

De senaste åren har fokus legat på hotet mot människors säkerhet från militanta islamister. Sanningen är att högerextrema grupper historiskt har varit ett betydligt mer omfattande hot.

Nazisterna är farliga på riktigt för människor i Sverige.

Deras konspirationsteorier om judar är visserligen befängda - men det finns alltid någon som lyssnar. De får aldrig stå oemotsagda.

Skräp

Sveriges radio kallar nazisternas aktion mot media idag för "nedskräpning". Det är sant på så många plan.

Men i dag är inte deras dag, de borde inte få vår uppmärksamhet. Egentligen borde denna artikel kanske inte skrivas.

I dag minns vi nazisternas offer.

Barnen som aldrig fick växa upp.

Kärleken som krossades.

Livet som aldrig fick levas.

Anders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM