ÅSIKT

Kinberg Batra har ett Sahlinproblem

Vad är Kinberg Batras handslag värt om hon tvingas backa från Decemberöverenskommelsen?

Foto: OLA AXMAN, BÖRJE THURESSON
Kinberg Batra kan göra samma misstag som Mona Sahlin.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

■ ■ Det var en onsdag i oktober 2008 som Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson presenterade sin nya allians vid en pressträff på riksdagshuset.

De sken som små solar, samarbetet skulle vara till 2020 och optimismen överträffades endast av opinionssiffrorna. Valsegern var säkrad.

Samma kväll sänkte det socialdemokratiska partiet i praktiken sin egen ­partiordförande.

Sjunkande siffror

Mona Sahlins strategiska vägval sågades av LO, av flera partidistrikt och av en lång rad interna kritiker. På fredagen, ­efter ett telefonmöte med partiets högsta ledning, kröp Sahlin till korset och bjöd in Vänsterpartiet till samarbetet.

Man kan ha olika åsikter ifall Mona ­Sahlin gjorde rätt i oktober 2008, men ­efter denna interna kölhalning blev hon omöjlig som statsministerkandidat.

Enligt Novus hade Socialdemokraterna i augusti 2008 hela 42,4 procent av väljarstödet. I valet 2010 fick de 30,66.

Det finns nog en generell lärdom här, partier som äter sina egna ledare vinner inte val.

Efter SVT:s stora intervju ”Partiledaren” med Anna Kinberg Batra är frågan om inte Moderaterna håller på att göra samma misstag. Hon var robotlik och höll sig förskrämt till talepunkterna, hennes manöverutrymme verkar vara mycket ­litet.

En ”förtroendebransch”

Nyligen krävde Moderaterna i Östergötland att decemberöverenskommelsen sägs upp och liknande röster hörs här och var i partiet. Frågan kommer upp på nästa partistämma.

Men vad tror Moderaterna Anna Kinberg Batras handslag är värt om stämman kör över henne i den viktigaste strategiska frågan?

Politik är en ”förtroendebransch” brukade Fredrik Reinfeldt säga. Varför ska väljarna ha förtroende för en partiledares omdöme om inte det egna partiet har det?

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.