ÅSIKT

Terrorn förändrar även vårt samhälle

57 procent tror att vi kommer att drabbas av en terroristattack inom fem år

Foto: Lasse Allard
Anders Ygeman Inrikesministern inledde sitt anförande på Folk och försvar med att prata om självmordsattacken i Stockholm 2010.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sultanahmet, gamla stan i Istanbul i Turkiet är en magnifik stadsdel, älskad av turister. Här ligger Hagia Sofia som varit både kyrka och moské och fortfarande kan uppvisa klotter från vikingar som besökte platsen för tusen år sedan.

I Sultanahmet finns pittoreska butiker, den vackra Blå moskén och sultanens gamla palats Topkapi.

Självmordsattacken skedde mitt bland turisterna, tio dödades och för två är tillståndet kritiskt.

Från Syrien

Enligt Turkiets biträdande premiärminister var offren i huvudsak utlänningar och självmordsbombaren från Syrien och född 1988.

På Högfjällshotellet i Sälen inledde inrikesminister Anders Ygeman med att dra paralleller till självmordsattacken i Stockholm för fem år sedan. Att terroristen Taimour Abdulwahab misslyckades med att döda fler än sig själv var ren tur.

Men, påpekade Ygeman, svensk säkerhetspolis lyckades samma år avvärja en planerad attack på danska Jyllands-Posten. Att bekämpa terrorism är extremt svårt men med rätt verktyg går det, var budskapet.

Det öppna samhället

Vi står mitt i en mycket svår målkonflikt. För att skydda det öppna samhället krävs begränsningar av vår frihet och intrång i den personliga integriteten.

Men om vi inte vill leva i en polisstat måste någon ständigt vakta väktarna och frågorna debatteras öppet.

Enligt Anders Ygeman är de nya befogenheter som polisen nu får att exempelvis placera trojaner i datorer bara en naturlig fortsättning av den avlyssning som ledde till att attacken mot Jyllands-Posten kunde avvärjas. Det finns alltså ingen anledning till oro.

Underskott av integritet

Men det finns nog det.

Problemet är kanske inte i första hand de nya befogenheter polisen nu får utan de senaste årens utveckling tillsammans. Pendeln har slagit så långt att vi nog kan prata om ett underskott av integritet.

Betyder detta att vi även har blivit säkrare?

Det är svårt att svara på.

Myndigheterna lyckades inte stoppa Anton Lundin Pettersson förra året och det finns ungefär 130 personer i Sverige som varit i Syrien med någon av terrorgrupperna där.

Istanbul är nära

Samtidigt är det tydligt hur terrorn börjar förändra även vårt samhälle. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tror 57 procent av befolkningen att vi kommer att drabbas av en terroristattack inom fem år.

När städer som Köpenhamn, Paris och Istanbul drabbas av terrordåd är det väldigt nära. Många svenskar har sina rötter där och ännu fler har varit där som turister.

Det blir allt svårare att se några enkla svar.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg