ÅSIKT

Kinberg Batra driver mot SD

Foto: PRIVAT
Moderaternas före detta partiledare Fredrik Reinfeldt med MUF:s före detta andre vice ordförande Bodil Sidén.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I tisdags krävde Moderata ungdomsförbundets ordförande Rasmus Törnblom att Alliansen under 2016 ska fälla regeringen. ”Oavsett om utfallet blir en alliansregering eller ett nyval i ett senare läge så är det bättre än den nuvarande situationen”, skrev han i Dagens industri, väl medveten om att Alliansen i så fall behöver stöd av ­Sverigedemokraterna i riksdagen.

Dagen efter meddelade Bodil Sidén, andre vice ordförande i MUF, sin ­avgång.

– Jag tycker att ideologi är viktigt. När MUF:s ordförande vill att Moderaterna ska söka och bära regeringsmakten med stöd av SD, ja där går min gräns, säger hon till Aftonbladets ledar­redaktion.

Ett stjärnskott i sociala medier

Bodil Sidén gick med i MUF som 14-åring i det röda Västernorrland. Hon var själv med och startade en ­skolklubb på Nolaskolan i Örnsköldsvik. I dag är hon 24 år och ett stjärnskott i sociala medier.

– SD är kollektivister, de gör skillnad på människor och är rasister, motsatsen till allt jag och Moderaterna står för, ­säger hon.

Det är inte varje dag avgångar i ett politiskt ungdomsförbund ger svallvågor i riksmedia, men Moderaterna framstår i dag allt mer som ett herrelöst skepp på drift mot Sverigedemokraterna. Tonläget mot invandrare har skärpts och sedan årsskiftet regerar Moderaterna i Gävle med hjälp av SD.

Reaktionerna blir avgörande

M:s väg leder allt längre bort från Fredrik Reinfeldt.

Risken är att det blir som när Krist­demokratiska ungdomsförbundet började driva att Decemberöverenskommelsen skulle fällas. Partiet klarade inte att stå emot och resten är historia.

Reaktionerna på MUF:s utspel blir avgörande för om Sveriges nästa ­regering vilar på SD:s röster.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.