ÅSIKT

Sprit och sex är inte problemet

Foto: Carolina Byrmo
Kommunals ordförande Annelie Nordström
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I hissen på det socialdemokratiska partihögkvarteret vid Sveavägen 68 finns en samling tänkespråk nedskrivna.

”När min tid blir

skall jag ta min plats

på förligaste bänken

tills nästeman avlöser mig:

Då flyttas jag akteröver.”

Gunnar Ekelöfs ord i dikten Samothrake från 1945 uttrycker själva kärnan i att vara förtroendevald i en folkrörelse. Makten är aldrig din i ett parti eller en fackförening, den är till låns. Du bärs fram av andra och du kommer att efterträdas av andra.

Ibland glömmer människor bort detta och börjar tro att de förtjänar makten och alla dess förmåner, gratisdrinkar och hotellnätter. Då blir det som i Kommunal.

På onsdagen tog ordföranden Annelie Nordström konsekvensen av allt som uppdagats och avgick. Eftersom Kommunal har kongress i maj kommer hon tjänstgöra till dess men processen att hitta en efterträdare är troligen redan i gång.

Hon flyttas akteröver.

Närmast surrealistiska detaljer

Aftonbladets granskning av Kommunal har varit journalistik när den är som bäst, noggrann, genomarbetad och avslöjande.

Vissa detaljer, som sexshowerna och alkoholkulturen, framstår närmast som surrealistiska. Andra, som utrikesministerns lägenhet har redan fått politiska konsekvenser.

Men huvudfrågan är faktiskt en annan och Annelie Nordström tog själv upp det på pressträffen: kulturen. I alla stora organisationer sitter saker i väggarna och fler än Kommunal behöver nog ställa sig frågan om de verkligen skulle klara en granskning. Människor gör fel, även om de från början haft goda avsikter. Därför är förtroende bra, men kontroll bättre.

Facket behövs mer än någonsin

Det finns hundratusentals förtroendevalda i svensk fackföreningsrörelse, de flesta på lokal nivå som skyddsombud, förhandlare eller ledamöter i styrelser. Det är alla dessa lokala eldsjälar, ljusår från dyra Londonresor och lyxkrogar, som bär upp allas våra rättigheter på arbetsmarknaden. De förtjänar inte att behöva gå till jobbet och få ovett för att Kommunals ledning tappade greppet.

Men de måste göra det i alla fall, för facket behövs mer är någonsin. När villkoren på arbetsmarknaden blir allt sämre, när den samlade högern vill sänka lönerna och när avtalsrörelsen snart blir blodigt allvar har vi bara varandra.

I Kommunal införs nu en ny "gyllene regel" för förbundsledningen. Den ska "kunna se medlemmarna i ögonen" i allt som görs och vid alla beslut som fattas. Det är bra och något alla fackförbund borde kunna skriva under på det.

Bara i ögonhöjd kan förtroendet återvinnas.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg