ÅSIKT

 Fäll dem eller sluta tramsa

Foto: URBAN ANDERSSON
FINNS BARA TVÅ ALTERNATIV M-ledaren Anna Kinberg Batra verkar leka med tanken på en regering med ett blåbrunt underlag. Antingen fäller de borgerliga partierna regeringen och tar över styret tillsammans med SD - eller så respekterar de väljarnas vilja och konstaterar att Alliansen faktiskt förlorade valet.
LEDARE

6 september 2016

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

M-utspelet

I veckan avslöjades att Anna Kinberg Batra (M) är öppen för att gå fram med en gemensam alliansbudget och därmed ­fälla regeringen.

– Men än så länge ligger vi lågt av omsorg för Alliansen, säger en central M-källa till Afton­bladet.

Utspelet är det senaste i ett moln av testballonger som de borgerliga partierna släppt ­sedan oktober då Ebba Busch Thor (KD) först tog upp frågan. De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna har majoritet i riksdagen. En regering med ett blåbrunt underlag är bara en knapptryckning bort. Och Anna Kinberg Batra verkar alltså leka med tanken.

Sprider dimridåer

Men tajmingen är något olycklig. Förra helgen demonstrerade sverigedemokrater tillsammans med nazister i centrala Stockholm. Lite knepigt då att en borgerlig regering i varje votering skulle vara beroende av just SD:s röster. Moderaterna försöker sprida dimridåer men matematiken är enkel. Socialdemokraterna har 113 mandat och de fyra borgerliga partierna 141. Sverigedemokraterna som har 48 mandat kan alltså i varje votering välja ­mellan S förslag och Alliansens. Som statsminister behöver Anna Kinberg Batra Sverige­demokraternas aktiva stöd i precis allt.

Djupt splittrade

Det skulle bli svettigt på ­Rosenbad nästa gång sverige­demokrater och nazister röjer på stan. Och varje ny rasist­skandal i SD skulle bli regeringens problem att hantera. För sätter man fan i båten får man ro honom i land. Dessutom har Jimmie Åkesson bara lovat att skriva ut en blank check för första budgeten, sen vill han ha något tillbaka. Vad är Moderaterna då beredda att ge bort för att få behålla makten? Det vet man inte så noga. De borgerliga partierna är djupt splittrade om att fälla ­regeringen. Liberalerna och Centerpartiet inser att deras väljare har nära över blockgränsen och ogillar rasism.

Kinberg Batra måste välja

Moderaternas strategi har hittills varit att underminera ­regeringsmakten snarare än opponera på politiken. Genom KU-anmälningar och mummel om misstroendeförklaring flyttas fokus från jobb, skola och sjukvård till politiskt spel. Det är kortsiktigt och destruktivt. Men bortom testballongerna finns bara två alternativ. Antingen kan de borgerliga partierna fälla regeringen och ta makten med stöd av SD. Eller så respekterar de väljarnas ­vilja och konstaterar att de ­faktiskt förlorade valet. Anna Kinberg Batra måste välja: fäll regeringen – eller ­sluta tramsa.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM