ÅSIKT

Kinberg Batra ritar en kamel

Partiers historieskrivning är vanligen lika givande som inlagor i en vårdnadstvist

Foto: AP
In i dimman Idag presenterade Alliansen sin utvärdering av 11 års samarbete. Men de fyra borgerliga partierna har allt mindre gemensamt.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Strategerna bakom Nya Moderaterna är borta

De borgerliga partierna kommer att ta time out i svensk politik fram till 2018. Det är svårt att tolka budskapet på något annat sätt när Alliansen i dag presenterade sin utvärdering av 11 års samarbete.

Rubriken är "Varför behövs Alliansen?".

Men efter 24 sidor och några selektivt utvalda diagram har man inte en susning om svaret. Mer än att arbetsgrupper ska återkomma innan valet.

11 år med Alliansen

Att låta partier skriva sin egen historia är vanligen ungefär lika givande som att läsa inlagor i en vårdnadstvist.

Men Alliansens analys är intressant som ett stycke nutidshistoria, delvis tack vare att det blir så tydligt att de inte vet varför väljarna övergav dem efter valsegrarna 2006 och 2010.

"Något hade förlorats längs vägen", konstaterar Alliansen. Reformtempot hade sjunkit till följd av det parlamentariska läget, idéerna i skafferiet var slut och det fanns ingen gemensam berättelse. I stället lyckades de luriga Socialdemokraterna sätta bilden av att "något håller på att gå sönder i Sverige".

Egentid

Det är en märklig analys. Något hade faktiskt gått sönder i Sverige. Till stora delarna som en effekt av att Alliansen avsiktligt ökat inkomstskillnaderna och klassklyftorna. Sverige var 2014 ett kallare och hårdare land, skolan var sämre och arbetslösheten högre än 2006. Och väljarna gillade det inte.

De borgerliga partiernas slutsats är att de behöver mer egentid.

Det stämmer nog, både politik och tonläge spretar redan åt alla håll. Dagens utvärdering är skriven av fyra partier med samma historieskrivning men som saknar ett gemensamt projekt. Lite som det gamla skämtet om hur kamelen blev till. Det var en häst ritad av en arbetsgrupp. Många kockar blir inte alltid bättre.

Förvaltade sig till valförlust

Desto mer intressant är självkritiken av hur idéerna dog i mötet med det vardagliga regerandet. Regeringskansliet kom allt mer att ta över partiernas roll som motor i reformarbetet. Det blev riskminimerade och förvaltande.

"Under Finansdepartementets domän handlade diskussionen för det mesta om finansiering."

Till slut tog energin slut och Alliansen förvaltade sig fram till valförlusten.

Löfven sitter kvar

I klartext betyder dagens rapport att Stefan Löfven nog kan sova lungt. Det blir mer låtsaspolitik i form av KU-anmälningar och bråk i EU-nämnden men ingen riktig opposition innan valet.

Samtidigt är frågan om det politiska landskap Alliansen bygger sin analys på någonsin kommer att återuppstå.

Trenden just nu är snarast att fragmenteringen i politiken ökar. Moderaterna och Kristdemokraterna är på drift mot Jimmie Åkesson medan Liberaler och Centerpartister sneglar någon annanstans.

Gamla krig

Alliansen har i de flesta mätningar runt 40 procent och kan inte regera utan Sverigedemokraternas stöd. Strategerna lever i en drömvärld när de utropar detta till ett regeringsalternativ.

Det sägs att generaler ofta förbereder sig för att utkämpa det krig som varit snarare än det som kommer. Alliansen verkar ha gått i samma fälla.

Anders Lindberg