ÅSIKT

Terror får inte döda kärleken

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Foto: Jessica Kourkounis/AFP
En aktivist i Philadelphia hyllar offren för massakern i Orlando.
LEDARE

Vi har inte alla pusselbitar än. Men en sak kan vi vara säkra på, terroristen som mördade minst 49 människor på en nattklubb för homosexuella i Orlando, Florida, visste vad han gjorde.

Frida Sandegård, ordförande för RFSL, säger till TT att ­attacken sprider oro bland ­hbtq-personer.

– Det är också så hatbrott fungerar, säger hon.

Symbolisk måltavla

Attacken kallas ”den värsta masskjutningen i USA:s historia”. Den utfördes med kallblodig precision mot klubben Pulse vid tvåtiden på natten lokal tid då omkring 300 personer festade i lokalen. Terroristen, Omar Mateen, var beväpnad med både automatvapen och ­pistol.

Det dröjde till klockan fem på morgonen innan polisen lyckades storma lokalen och rädda de kvarvarande i gisslan. Terroristen dödades vid insatsen.

I skrivande stund är det osäkert om motivet är religiöst ­eller om Omar Mateen hade kopplingar till någon terrorgrupp. Däremot är måltavlan självfallet djupt symbolisk.

Den misstänkte gärningsmannens far, Mir Seddique, säger till NBC News att sonen såg två män kyssas i Miami för en tid sedan och blev upprörd. Han tror att detta snarare än religion kan ha en koppling till dådet.

En politisk handling

Oavsett vilket är det en politisk handling att angripa en gayklubb. Det är en attack mot människors rätt att älska vem de vill och att vara sig själva.

Vi vet att homofobi är livs­farligt, även i vårt land. Och även om vi kommit långt finns fördomarna kvar. Bög används som skällsord och människor som kommit ut som homo- ­eller bisexuella, eller som trans­personer, möts ofta av en helt oförstående omgivning.

I Brottsförebyggande rådets statistik är hatbrott på grund av sexuell läggning den näst vanligaste kategorin efter rasistiska hatbrott och i den Nationella trygghetsundersökningen från 2014 uppskattar forskarna att omkring 25 000 personer per år utsätts för hatbrott med ­homofoba motiv.

Det samhälle de hatar

För många extremister, religiösa så väl som politiska, är dessutom just homosexuellas rättigheter själva sinnebilden av det samhälle de hatar. Vill vi stoppa våldet måste dessa grupper och den hets de sprider bekämpas stenhårt. Även i Sverige.

I Orlando är det tid för tårar. Förutom de som dödades ligger 53 personer på sjukhus, många med svåra skador. Dödssiffran kan komma att stiga.

Men den rädsla Frida Sandegård talar om får aldrig vinna.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM