ÅSIKT

Låt inte flickor vara egendom

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Lotte Fernvall
Åsa Regnér lovar nu en översyn av lagstiftningen.
LEDARE

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg larmade i dag om att barnäktenskap är vanligare än man tidigare trott. Det nya är att allt fler gifta barn, i huvudsak flickor, kommit till Sverige i och med flyktingkrisen.

– Barnäktenskap är ett sätt att kontrollera flickors sexualitet och visa att flickor är en form av egendom, säger Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister till Aftonbladets ledarsida.

Kriget ökar äktenskapen

Men myndigheterna har svårt att hantera frågan. Bland annat har 132 gifta barn placerats tillsammans med sina "makar" av Migrationsverket. Och med tanke på att 70 000 barn kom till Sverige i fjol kan mörkertalet vara mycket stort.

FN ser en ökning av antalet barnäktenskap i samband med Syrienkriget och den pågående flyktingkatastrofen. Experterna kallar det en "negative coping strategi" där föräldrarna försöker skydda sina döttrar genom att gifta bort dem i tron att de är mer skyddade.

Svensk lag är egentligen kristallklar. Vi accepterar inte att barn gifter sig och äktenskap för minderåriga erkänns inte. Men skrapar man på ytan finns flera knepiga målkonflikter.

Om par där den ena är minderårig kommer till Sverige kan det vara grymt att skilja på dem, särskilt om åldersskillnaden är liten och de har barn. I undantagsfall kan i dag sådana äktenskap erkännas.

Respektera barns värde

Det är visserligen komplicerade frågor, med den överordnade principen borde trots det vara att respektera varje barns unika värde och rätt. Barn är inte vuxna.

Åsa Regnér lovar nu en översyn av lagstiftningen. Det behövs mer kunskap om den nya situation som uppstått.

- Barn ska få vara barn, oavsett barkgrund, säger hon.

Den rimliga slutsatsen bör bli att barnäktenskap helt förbjuds. Sverige borde som stat inte erkänna eller tolerera en ordning som låter barn, med Regnérs ord, bli "en form av egendom".

Anders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM