ÅSIKT

 Nazisterna  kräver att vi är tysta

Foto: HENRIK HANSSON
”SKA MOBILISERA STYRKAN” Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Borlänge den 1 maj i år. I dag ska nazister ut på Stockholms gator för att skrämmas och tysta och det bästa svaret att ge tillbaka är att inte låta sig påverkas.
LEDARE

12 november 2016

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Extremhögern

I dag marscherar nazister på Stockholms gator.

Tidningen Expo, som studerar extremhögern, kallar det ­politiska läget ”den svenska ­nazismens perfekta storm”.

Och så är det på många sätt. När SD normaliseras får även den mer radikala och våldsamma nationalismen ökat självförtroende. Och nazisterna gör så gott de kan för att rekrytera de Sverigedemokrater som tycker att ­Jimmie Åkesson blivit för mjuk.

– Vi har under ganska lång tid sett mörka krafter flytta fram ­sina positioner. Tyvärr får de luft under vingarna av att ­Donald Trump vann presidentvalet, säger Willy Silberstein, ­ledamot i Svenska kommittén mot antisemitism.

Ingen slump

Att nazisternas demonstration äger rum just i dag är ­ingen slump. I onsdags var minnes­dagen för Kristallnatten 1938, själva startskottet till det som kom att bli nazisternas industriella folkmord på Europas judar.

Upptakten till demonstrationen är i Kungsträdgården, ett stenkast från Stockholms stora synagoga mitt under den judiska sabbaten. Att polisen ­inte klarar av att bättre skydda religionsfriheten är faktiskt ohyggligt pinsamt.

Eftersom gudstjänsten i syna­gogan tar slut vid ungefär halv tolv tvingas nu besökarna ta sig därifrån fullt medvetna om att nazister från hela landet sam­­tidigt strömmar dit.

– Med jämna mellanrum ­säger rabbinen att vi ska ta av oss kipporna på väg från gudstjänsten. Kommer hon att säga det i morgon, jag vet inte, säger Willy Silberstein.

Vill skrämmas

Demonstrationsfriheten är viktig i en demokrati, men ­myndigheterna hade enkelt kunnat låta nazisterna marschera någon annanstans.

Själva syftet med dagens marsch är att skrämmas, att ­tysta. På sin hemsida skriver en av ledarna att de nu ska mobilisera sin styrka ”På gatorna, ­inte enbart i kommentarsfälten”.

En väckarklocka

Det bästa svaret är att inte bli rädd och att inte bli tyst. Det ­anständiga Sverige, folkrörelserna och demokratin är så oändligt mycket starkare. Klockan 11 i dag samlas ett stort antal organisationer och enskilda på Sergels torg i Stockholm för att protestera mot nazismen.

Den senaste veckan har insikten om hur sårbar vår demokrati är blivit nästan smärtsam. Trumps valseger utmanar så mycket vi har tagit för givet.

Men det är också en väckarklocka. Om vi inte försvarar människovärdet varje dag, om vi inte stoppar de ”mörka krafter” Willy Silberstein talar om i tid.

Ja, då kan vad som helst hända.

Anders Lindberg