ÅSIKT

Lillemor har alltid öppet

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Från Visbys idylliska bakgårdar tränger dofter av kaprifol och rosor in i Lillemor Arvidssons arbetsrum. Själv utstrålar hon samma energi som den långtidsparkerade solen över Gotland. Är detta himmelriket på jorden?

– Här finns alla förutsättningar för ett liv med kvalitet och mening. Det måste vi på ön nu förverkliga.

Hon kom hit som landshövding för drygt tre år sedan. På fastlandet möttes hon av de schabloner som Gotland ännu kämpar med.

– Någon frågade mig: Tror du det finns biografer på den ön?

Andra menade att Gotland låg för fäfot under tio månader av året, med massarbetslöshet. Lillemor Arvidsson vet inte om hon ska skratta eller gråta.

– Här finns hur mycket kultur som helst, året om. Med länsteater, bygdespel och Shakespeare i Roma klosterruin. Öns miljö har sett den nya tidens underhållare som Babben Larsson och Ainbusk växa fram.

Arbetslösheten då?

– I maj var den 3,3 procent. Lägre än i övriga landet. Det finns ingen plats där fler kvinnor startar eget, säger hon.

När förtroendet för makthavare rasar i botten växer det för Lillemor Arvidsson. Hon tonar som en öppen människa, som bryr sig. När erbjudandet om landshövding kom tackade hon ja med förhoppningen att göra samma synliga insats som hon kunde känna när hon förr cyklade hem från vårdbiträdesjobbet i Uddevalla.

– Jag har inte kommit hit för att sitta av sex år, utan för att uträtta något för Gotland.

Även om möjligheterna och problemen avlöser varandra så överväger det positiva. Människor vill ha närhet, ett arbete i samklang med natur och miljö. Äta mat som är fri från tillsatser och näringsriktigt odlat. De vill växla arbete med studier och med en ny teknik nå hela världen.

– Allt finns här, säger hon. I magasinen i Visby hamn växer unga IT-företag upp.

I kalkbrott på norra Gotland flyttar fotografer in. Dit kommer modeller för att visa kläder i den exotiska miljön. Här finns internationella centra för författare, konst och musik. Om denna ös styrka berättar hon för alla – överallt.

Gotlänningarnas hjärtan har hon vunnit. När jag intervjuar en smidesägare på södra Gotland om framtiden utbrister han: Äntligen en landshövding som syns och förstår oss.

Uppgifter saknas inte. Hur skapar man framtidstro när försvarsanläggningen Fårösund sopas bort i ett beslut, eller när mejeriet på södra ön läggs ned?

– Varför inte ett filmcentrum på Fårö, och en utbildning för fiskare, frågar hon. De nya jobb som kommer måste spridas bättre över hela ön.

Nästa vecka står Visby i politikens centrum i Almedalen. Då ska beslutsfattare från Stockholm diskutera ekonomi och storpolitiska problem. Vad skulle Lillemor Arvidsson ha talat om ifall hon blivit inbjuden?

– Om Gotlands möjligheter och drivkraften.

Kanske om besöket på öns sjukhus hos en åldring som förklarade att den fantastiska vården och utsikten genom burspråket gjorde att smärtorna glömdes bort.

Så förstås om den knepiga transportsituationen med fraktstöd och behovet av nya färjor.

– Vi kan inte simma till fastlandet, säger hon.

Rolf Alsing