ÅSIKT

Klara besked från andra sidan kölen

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det blev, precis som alla prognoser spått, en lång valnatt i Norge. Klockan hade med god marginal passerat midnatt innan Arbeiderpartiets ledare Jens Stoltenberg försiktigt vågade utlova fyra nya år för den rödgröna regeringen.

Det blev också en i många stycken historisk natt. Det är 16 år sedan en norsk regering senast lyckades försvara sitt mandat, och det är 40 år sedan en majoritetsregering kunde behålla en majoritet.

"Vi har gjort en formidabel valgkamp", sa Stoltenberg redan innan vallokalerna stängt.

Svenska valstrateger och partisekreterare kommer att läsa det norska valresultatet noga. Slutsatserna borde framför allt oroa svenska centerpartister, folkpartister och kristdemokrater.

Venstre, som representerat en anständig liberalism, blev valets stora förlorare. Partiets ledare, Lars Sponheim, tog redan på valnatten konsekvenserna och lämnade partiledarskapet.

Också det andra mittenpartiet, Kristelig Folkeparti, gjorde ett katastrofalt dåligt val. Det sämsta i partiets moderna historia.

De norska väljarna har i det närmast utplånat den politiska mitten. Norsk borgerlighet domineras efter måndagens val av marknadsfundamentalism och högerpopulism. Det uppmuntrar knappast de svenska mittenpartierna i kampen mot usla opinionssiffror.

Dessutom bekräftar det norska valresultatet en klassisk erfarenhet i politiken. Det är det största partiet som tjänar mest - i sympatier räknat - på regeringssamarbete. Ledaren för Sosialistisk Venstre, Kristin Halvorsen, har fört sitt parti till ministerposter och inflytande. Väljarna tycks dock inte imponerade. Partiet förlorade nästan en tredjedel av platserna i Stortinget.

Det gör antagligen Lars Ohly nervös, men det usla resultatet för Halvorsen borde framför allt skapa oro på de svenska kristdemokraternas, centerpartisternas och folkpartisternas kanslier. Det visar nämligen hur svårt det är för mindre partier att få väljarnas uppmärksamhet för politiska resultat.

Det finns en svensk politiker som läser det norska valresultatet med ett leende, Mona Sahlin. Hon har fått bekräftat både att ett rödgrönt samarbete kan fungera, och att det behövs en samlad opposition för att välta en sittande regering.